Több pénzt kaphatnak a magyar nyugdíjasok

A nyugdíjasok számára fontos módosítás lép életbe, a nyugdíjelőleget 2024. januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani.

2024. február 26., 16:37

Szerző:

Amíg nem végleges a nyugdíj összege, nyugdíjelőleget kapnak a nyugdíjasok, ám változnak a vonatkozó előírások 2024-ben. Az előleget januártól már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Ez a változás a nyugdíjelőleg szerepét, rendeltetését nem fogja befolyásolni, az eljárás jogi természetét érinti.

Molnárné Balogh Márta tb-szakértő úgy nyilatkozott, „minden év elején a január 1-je és az év márciusában megjelenő valorizációs szorzószámok közötti időszakban benyújtott nyugdíjigények esetén nyugdíj előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításához szükséges valorizációs szorzószámok közzétételéig” – olvasható az adó.hu-n

„Ettől az időszaktól függetlenül is szükség lehet előleg megállapítására, mivel a nyugdíjigény elbírálása iránti eljárás, amelynek során a nyugdíjjogosultság elismerése és a nyugdíj összegének kiszámítása is történik, sokszor nem egyszerű folyamat” – fogalmaz.

A jogszabály azon része nem változik, mely szerint „a tárgyévi valorizációs szorzószámok hiánya, adatok hiánya vagy egyéb ok miatt az igénybejelentéstől számított 30 napon belül nem határozható meg, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján az igénylő részére előleget kell megállapítani és folyósítani. A nyugellátás megállapításakor a nyugellátás összegébe a folyósított előleget be kell számítani.”

Van egy új lehetőség is, mely azokat érinti, akiknél a nyugdíj igénylése elhúzódik, eszerint

az új szabály szerint abban az esetben, ha az igényléstől számított négy hónapban nem bírálják el a kérelmet, az igénylő kérheti a nyugdíjelőleg összegének megváltoztatását. Ez magasabb nyugdíjelőleget eredményezhet.

Amennyiben már folyósítottak az igénylőnek előleget, akkor fordítva is elsülhet a dolog, mert a nyugdíjelőleg megállapításakor a már korábban folyósított előleget is számolják.

A másik fontos intézkedés az nyugdíjasok utazási utalványának megküldése a nyugdíjigénylő, immár nyugdíjra jogosult részére.

A hatályos rendelet szerint évi 16 alkalommal 50%-os mértékű, 2 alkalommal 90%-os mértékű kedvezménnyel váltható menetjegy vasúton, HÉV-en, elővárosi és helyközi autóbuszon, kompon és réven történő utazáshoz. Két 50%-os kedvezmény összevonásával a 90%-os magasabb kedvezmény is igénybe vehető. Mivel az utalvány a nyugdíj előleg megállapításáról szóló döntés kiadásával együtt megküldésre kerül az érintett jogosult számára, a helyi kedvezményes közlekedési bérlet is kiváltható ettől az időponttól – olvasható a szakportál cikkében.

(Kiemelt kép: besnopile via Pixabay)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?