Újabb bankban lett érdekelt Mészáros Lőrinc

Az MBH Bank hétfőn állapodott meg a Danube Magántőkealappal a Duna Takarék Bank közel 98,5 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A Gazdasági Versenyhivatal mindebben nem talált érdekellentétet.

2023. július 17., 19:48

Szerző:

Így hétfőn megszületett az adásvételi szerződés, aminek értelmében az MBH megvásárolja a Duna Takarék 98,46 százalékos közvetlen részesedést megtestesítő részvénycsomagját a Danube Magántőkealaptól – tette közzé az MBH a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A GVH szerint nem csökkenti a piaci versenyt, ezért semmi akadálya, hogy a Duna Takarék is részese legyen a szövetkezeti integrációnak.

Az mfor.hu megállapítása szerint

az összeolvadás tőkeátcsoportosítást takarhat. Ezt bizonyítja az is, hogy az MBH és a Danube tulajdonosi szerkezete erősen átfedi egymást, ráadásul mindkettőben Mészáros Lőrincé a többségi részesedés.

Emlékeztetnek továbbá, hogy a Duna Takarékbank jogelődje az a Duna Takarékszövetkezet volt, amely a takarékszövetkezeti integráció elől menekülve váltott működési formát 2013-ban. Sokáig Garancsi István, a Videoton futballcsapatának tulajdonosának érdekeltségébe tartozott, de még 2020 szeptemberében is közel 20 százalékos volt a részesedése, mint ahogy Hernádi Zsolt feleségének is, sok kisbefektető mellett.

(Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédet mond a Kokas Ignác festőművész műveit bemutató Felcsúti Képtár átadóünnepségén 2019. szeptember 28-án. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)