Matolcsy kimondta azt, amit Orbán sosem merne

Az élelmiszerárstop felhajtotta az inflációt, ahelyett, hogy csökkentette volna, a jegybankelnök szerint kalandor gazdaságpolitikát folytatott a kormány.

2023. szeptember 21., 14:43

Szerző:

A 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök Egerben vitatta meg a magyar gazdaság helyzetét. Mint megírtuk, Varga Mihály új bankadó bevezetésének tervét vetette fel, Matolcsy György azonban nem csak a jövőre vonatkozó célkitűzésekre hegyezte ki előadását, hanem a múlt hibáit is górcső alá vette. 

Matolcsy azzal kezdte felvezető előadását, hogy előrevetítette: az igazságról fog beszélni, mert nincs helye az ámításnak. A beszédének célja az, hogy a magyar politikai elitek a jövőben soha ne ismételjék meg azt az „inflációs kalandot”, amit idehaza elkövettünk és átéltünk. A 24.hu cikke szerint az MNB elnöke ezt úgy jellemzi, hogy egy gazdaságpolitikai „tömegbaleset”, „szerencsétlenség” volt, amiből már kifelé tartunk.

A kormány 2021-22-ben az inflációt érdemben növelő intézkedéseket hozott – vélekedett.

Matolcsy szerint a deficitnövelő-intézkedések és az élelmiszerárstop olyan volt, mintha a kormány olajjal próbált volna tüzet oltani.

Önmagában az ársapkák alkalmazása 3-4 százalékkal emelte az inflációt. Ez kalandor gazdaságpolitika volt – tette hozzá a jegybankelnök.

(Kiemelt kép: Attila KISBENEDEK / AFP)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?