Új bankadót lengetett be a pénzügyminiszter

Varga Mihály arról is beszélt, hogy kabinet több intézkedést is tett az infláció elleni küzdelem sikerességéért.

2023. szeptember 21., 13:38

Szerző:

A magas infláció letörése kiemelten fontos a kormány számára, bizonyos ágazatok ugyanakkor idén rekordbevételt értek el, ami mérlegelési szempont a kormány számára – jelentette ki a pénzügyminiszer a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben. Jelezte, amennyiben szükséges, nemcsak meg nem kezdett, hanem akár folyamatban lévő beruházásokat is felfüggeszthetnek – írja az infostart.

„Korlátoztuk a tárcák költését, januárban pedig 770 milliárd forint beruházást halasztottunk el” – fogalmazott Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen.  „Ha ezt indokolja a fiskális helyzet, a kormány erre is kész.” Ugyancsak készek a tárcák költésének korlátozására, amire a kiadási plafonnal 2021-ben és a tavalyi évben is példát mutattak – tette hozzá.

A pénzügyminiszter kitért arra is, hogy miután részben a magas inflációnak, részben a jegybanki kamatszinteknek köszönhetően az idei esztendőben rekordbevételeket értek el bizonyos ágazatok, értsd bankszektor – mely nyeresége négyszerese (1160 milliárd forint) a tavalyinak –, a kormány mérlegelheti annak lehetőségét, hogy „további adófrontokat nyit meg és adóeszközökkel javítja az államháztartás gazdálkodását”. „Természetesen a megkezdett beruházások között értem azokat a beszerzéseket is, amelyek például a honvédelmi tárcánál történnek, hogyha szükség van rá, a kormány mérlegelheti ezeknek az eszközbeszerzéseknek a késleltetését, mint ahogy mérlegelheti a kamattámogatott hitelprogramoknak a felülvizsgálatát” – fogalmazott Varga Mihály, megjegyezve hogy a mai világban egy 3, vagy 5 százalékos kamattámogatott hitelprogram elég generózus, úgyhogy ennek a felülvizsgálatát is lehet mérlegelni.

(Kiemelt képünkön:Varga Mihály pénzügyminiszter. Fotó/Forrás: Facebook oldala)

Egyszerűen nem tud hibázni Gaál Cecília, Rogán Antal volt felesége és Sarka Kata a közös vállalkozásában. Az elmúlt évek kiváló eredménye után 2023-ban brutálisan magas, 1,1 milliárd forint adózott eredménnyel zártak, és az üzletasszonyok 1 milliárd 56 millió forint osztalék kivételéről döntöttek.