Lekerült az OTP az ukrán feketelistáról

A Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség felfüggeszti 5 görög hajózási vállalat – a Dynacom Tankers Management (DTM), a Delta Tankers LTD, a Thenamaris Ships Management Inc., a Minerva Marine, a TMC Tankers LTD – és a magyar OTP Bank státuszát a háború nemzetközi szponzorainak listáján. Cserébe elvárnak valamit.

2023. szeptember 30., 08:56

Szerző:

Ideiglenesen lekerült az OTP Bank arról az ukrajnai listáról, amin a háború „nemzetközi támogatóit” listázzák – számol be róla a Portfolio.

Ez a döntés az ügynökség és az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői között az Orosz Föderációval való együttműködés megszüntetéséről folytatott tárgyalások eredményeként született – írja a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség. 

Mostantól kezdve a „Háború és szankciók” portálon a „Nemzetközi háborús szponzorok” szekcióban ez a 6 vállalat ideiglenesen felfüggesztett státusszal rendelkezik.

A listáról való végleges kizárásuk a meghatározott feltételek teljesülésétől függ.

Emellett az ügynökség reméli, hogy ez a döntés azt eredményezi, hogy

Magyarország feloldja az ukrán nép számára létfontosságú 500 millió eurós uniós katonai segély zárolását, 

 

valamint kizárja annak lehetőségét, hogy Görögország blokkolja az EU jövőbeni szankciócsomagját, amelynek célja, hogy csökkentse Oroszország képességét a háború folytatására.

Az ügynökség mindig nyitott a nemzetközi üzleti együttműködésre, és kész konzultálni a jegyzékből való törléshez szükséges lépésekről - olvasható a közleményben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter július elején beszélt arról, hogy Magyarország mindaddig nem járul hozzá az ukrajnai fegyverszállítás semmilyen további európai uniós finanszírozásához, amíg Kijev le nem veszi az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról. 

(Fotó: OTP Bank Faebook-oldala)