Szijjártó Péter: felháborító, elfogadhatatlan, botrányos, amit Ukrajna az OTP-vel csinál

Felháborodott Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter azon, amit az ukrán korrupcióellenes hivatal osztályvezetője az OTP szankciós listán tartásáról mondott.

2023. július 4., 17:48

Szerző:

“Felháborítónak, elfogadhatatlannak, botrányosnak” nevezte az OTP szankciós listára helyezését Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter az ATV kérdésére. A miniszter arra a kérdésre reagált, hogy mit szól ahhoz, a HVG Eurológus blogjának az ukrán korrupcióellenes hivatal osztályvezetője korábban azt mondta, nincs okuk a bankot levenni az orosz háborús gépezetet finanszírozó intézmények listájáról.

„Az a dilemmánk, hogy sírjunk-e vagy nevessünk. A helyzet súlyos, ezért inkább szörnyülködünk” – tette még ehhez hozzá Szijjártó. Hozzátette, a legnagyobb magyar bankról beszélünk, majdnem hárommillió ügyféllel.

Kikérte magának azt is, hogy az ukránok szerint az OTP „támogatta a donyecki és luhanszki népköztársaságot.”

„Tényleg néha az az érzésünk van, hogy szórakoznak velünk, ezt csak azért nem mondjuk gyakrabban, mert háború zajlik a szomszédban, s az ilyen helyzetben az ember megválogatja azokat a kifejezéseket, amelyeket használ,” – hangsúlyozta még Szijjártó. Leszögezte, mindaddig, amíg az OTP le nem kerül a listáról, az ukránok ne is álmodjanak az 500 millió eurós fegyveralapról. Sőt, állítása szerint addig az ukrán kormány semmiféle új, EU-s fegyverszállításra nem számíthat a magyar vétó miatt, amíg ez meg nem történik.

(Kiemelt kép forrása: Szijjártó Péter Facebook-oldala)