Ukrán hivatalnok: nincs okunk levenni az OTP-t a szankciós listáról

Továbbra is a szankciós listán tartja Ukrajna a magyar OTP-t, érvelésük szerint csak 2020-ban 113 millió rubel nyereséget vett ki orosz leányvállalatuk és 190 millió rubel adót fizettek, így a háború szponzorainak számítanak.

2023. július 4., 16:51

Szerző:

Továbbra sem oldja fel a magyar OTP elleni szankciókat Ukrajna korrupcióellenes hivatala. Olena Konoplia osztályvezető az Eurológus blognak úgy nyilatkozott ugyanis, erre semmi okuk a jelenlegi körülmények miatt, mivel a multinacionális bank továbbra is az orosz háborús szponzorokat érintő korlátozások alá esik az ukránok által összeállított lista szerint:

„“az állami szankciópolitika végrehajtása során végzett analitikus tevékenység részeként, nyílt forrásokból származó információk alapján,” – mondta el.

Korábban az OTP azért került rá a listára, mert oroszországi leányvállalata ottani pénzkezelő tevékenységével és a befizetett adókkal is hozzájárult Kijev szerint ahhoz, hogy az Ukrajnát megszálló orosz hadsereg háborús gépezetét finanszírozza. Hangsúlyozták, az OTP orosz leányvállalata még 2020-ban is 190 millió rubel adót fizetett be az orosz államnak, miközben 113 millió rubel profitot vettek ki a cégből.

„Az OTP Bank nemcsak hivatalosan ismeri el az úgynevezett donyecki és luhanszki »népköztársaságot«, hanem kedvezményes hitelfeltételeket is biztosít az orosz hadseregnek, azaz ténylegesen jutalmazza az elkövetett háborús bűnökért. Az OTP Csoport így továbbra is támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót” – áll továbbá a szankciók indoklásában.

Mint ismert, a szankciók miatt Magyarország kormánya is akcióba lendült. Kijelentették, attól teszik függővé, hogy a magyar kormány képviselője ne vétózza meg az Ukrajnának szállított EU-s fegyversegélyre szánt 500 millió euró átutalását, hogy az OTP lekerül-e az ukrán szankciós listáról. Korábban Szijjártó azt mondta, a 11. szankciós csomag támogatását is ettől teszik függővé, azonban ezt később a magyar kormány az Európai Tanácsban mégis átengedte. A magyar kormány egészen pontosan az Európai Békekeret ukrajnai fegyveralapjából a tagállamok részére történő, utólagos kifizetéseit blokkolja, ez úgy működik, hogy amikor egy ország fegyvert, vagy lőszert juttat el a kereten keresztül az ukrán hadseregnek, az utólag ezeket pótló bevásárlása értékénet 50-60 százalékáról számlát nyújthat be a Békekeretnek, amit innen nekik kifizetnek.

(Kiemelt kép: az OTP Bank fiókja az oroszországi Kalinyingrádban. Fotó: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.