Hamarosan lejár a határidő – ha van egyetemista a családban, erre kell figyelni

Akinek felvették a gyermekét idén szeptembertől valamely egyetemre, ez a határidő nagyon fontos lehet.

2024. szeptember 26., 16:37

Szerző:

Anyagi szempontból nagyon fontos határidő fog lejárni szeptember végén, az egyetemista fiatalok szüleinek erről nem szabad megfeledkezniük – hívta fel a figyelmet az ÉnPénzem.hu.

A családi pótlék a felsőoktatásban tanuló gyermekek után nem jár, így sok szülőnek azzal kell szembenéznie, hogy a leérettségizett gyermeke után már nem jogosult erre a juttatásra. Bár a családi pótlék összege 2008 óta nem változott, de számos családot rosszul érinthet, hogy ez az összeg is kiesik a családi kasszából azzal, hogy a gyermekük befejezte a középiskolát.

A több gyermeket nevelő családoknak azonban lehetőségük van egy magasabb összeg igénylésére szeptember végéig.

A határidő mindjárt lejár, érdemes sietni

A hatályos jogszabályok szerint a családi pótlék, vagy más néven iskoláztatási támogatás a tankötelezettség időtartama alatt jár a szülőknek – ez utóbbi a gyermek 16. életévének betöltése. Ugyanakkor a törvény úgy szól, hogy ameddig a gyermek közoktatási intézményben tanul, a családi pótlék jár, legfeljebb a 20. életévének betöltéséig.

Akiknek a gyermeke felvételt nyert valamely felsőoktatási intézménybe idén szeptembertől, mégis igényt tarthatnak a magasabb összegű családi pótlékra abban az esetben ha kisebb gyermeket vagy gyermekeket is nevelnek, akik még a közoktatásban tanulnak.

Az egyetemista gyermek után ugyanis már nem jár családi pótlék, de az eltartottak számába beleszámít, így ha van egyéb kedvezményezett, vagyis közoktatásban tanuló gyermek is a családban, aki miatt még jár a szülőknek a családi pótlék, akkor kérvényezhetik az egyetemista diák beszámítását az összeg megállapításakor.

Erre azonban csak szeptember végéig van mód, ám akiknél teljesülnek ezek a feltételek, azoknak érdemes benyújtaniuk a kérvényt, hiszen júliusi visszamenőleg számíthatnak a magasabb összeg kiutalására. Minderre azért van szükség, mert a kérvény mellé be kell nyújtani a hallgatói jogviszony igazolását is, erre pedig érthető okokból csak szeptember után van lehetőség. Mivel a közoktatási tanulói jogviszony júniusban megszűnik, a nyári hónapokban semmilyen támogatás nem jár az egyetemista gyermek után. Szeptembertől azonban a szülő magasabb összegű családi pótlékra számíthat a fiatalabb gyermek után is, ha eltartottként megjelöli az egyetemista gyermekét is, így ezt a lehetőséget érdemes kihasználni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)