Bírságot kockáztat, aki így próbál fűteni otthon

A hőmérőkre nézve fűteni kell, de nem mindegy, ezt ki hogyan teszi.

2024. szeptember 16., 18:30

Szerző:

A megszokottól jóval alacsonyabb a hőmérséklet az egész országban, így fűteni szeptemberben egyáltalán nem ördögtől való gondolat. Sokan saját maguk szeretnének tűzifának valót gyűjteni, ezzel azonban magas bírságot, sőt akár a börtönbüntetést is megkockáztatják – hívta fel a figyelmet a Hello Vidék.

Valószínűsíthető, hogy az idei fűtési szezon már kora ősszel megkezdődik, így érdemes idejében gondoskodni a tüzeléshez szükséges faanyagról. Ebben az évben a jelenlegi információk szerint a kormány nem tervezi bevezetni a hatósági áras tűzifát. Bár a tavalyi kereskedelmi árakhoz képest mind a tűzifa, mind a brikett olcsóbb lett valamivel, de a korábbi évekhez képest még így is jóval magasabb.

Sokakat ez is arra ösztönözhet, hogy alternatív megoldásokat keressenek a tűzifa beszerzésére, és bár bele sem gondolnak, de ezzel bűncselekményt követnek el.

Fűteni így is lehet, de nem érdemes

Az illegális fakivágásokat gyakran azok követik el, akiknek korlátozottak az anyagi lehetőségei, és a lehetséges büntetéstől sem riadnak vissza, ha arról van szó, hogy a családjuk számára biztosítsák a meleg otthont.

Mindezt azért büntetik keményen a hatóságok, mert az erdészeteknek hatalmas károkat okoznak a fatolvajok. A Büntető Törvénykönyv az illegális fakivágásokat mindenképpen bűncselekményét határozza meg, ennek ellenére ezek számát csak Magyarország bizonyos területein sikerült csökkenteni, alapvetően azonban stagnálnak az esetszámok. A bűncselekmény természetkárosításnak minősül, 3 év börtönbüntetéssel büntetendő, minősített esetben azonban akár 8 évnyi börtönt is megkockáztat az elkövető.

A tolvajok egy része illegális fakitermeléssel foglalkozik, nem csupán a letört ágak összegyűjtésével, ezt a törvény még szigorúbban bünteti.

A szakértők elmondása alapján többféle kárt is okozhatnak a tolvajok. A fakitermelés miatt egyrészt újraerdősítésre lehet szükség, másrészt a talaj szerkezete is rongálódhat. Mindez a természet olyan szintű károsítása, amely hosszú távú problémákhoz is vezethet, így az elkövetők arra számíthatnak, hogy a hatóságok a jövőben is keményen fognak fellépni minden hasonló esetben.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)