Íme a gazdaságos fűtés trükkje

Beköszöntött a zord idő, reméljük, egyelőre csak átmenetileg. Azonban ez a néhány nap is rendesen megdobhatja a rezsit, ha nem a megfelelő módon fűt. Mutatjuk, mire figyeljen oda!

2024. szeptember 16., 12:16

Szerző:

A téli hónapok rezsiszámlájának nagy része a fűtésre megy el, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módszerrel és hatékonysággal fűtünk. A fűtési szezon azonban szinte még el sem kezdődött, ráadásul a rezsitámogatott földgáz mennyisége 2024. augusztus 1-jétől, a jogszabálymódosítást követően rögzített mennyiségekkel történik. Az új számítás szerint 1,1 köbéter/nap a támogatott földgáz mennyisége, vagyis 33 köbméter gázt lehet felhasználni kedvezményes áron. A gazdaságos fűtés nem csak a ház vagy lakás energetikai állapotától függ, mutatjuk, mit kell tennie, hogy ne kelljen ráfizetnie.

Így lesz gazdaságos a fűtés 

Szellőztetés

Nagyon sok múlik a szellőztetésen. Szellőztetni úgy kell, hogy pár percig sarkig kitárjuk az ablakot, esetleg kereszthuzattot csinálunk, nem pedig úgy, hogy folyamatosan bukóra nyitva tartjuk, mert így cseréljük ki gyorsan az oxigént. A bukóra tett ablakon beáramló levegő nem teszi frissebbé a bentit, ellenben szép lassan kihűti a lakást.

Ideállis hőmérséklet a szobákban

Nem mindegy a szobák hőmérséklete sem. A szakértők szerint az egyes szobák közt (főleg, ha átjár közöttük, például a gyerekszoba, és a nappali ilyen), ne legyen néhány foknál nagyobb a különbség.

Az egyes helyisgek ideális hőmérséklete is eltérő.  Az előszobába például kabátba, felöltözve lép be és ki is: nem kell, hogy 15-17 foknál melegebb legyen, így is hatalmas a különbség egy téli napon, a benti 15 és a kinti -10 között.

A nappali, a ház központi helye, itt tartózkodunk a legtöbbet: a 20-22 fok az ideális, de semmiképp ne legyen 18-nál kevesebb. Aki fázós, inkább vegyen fel meleg ruhát, minthogy 26 fokra melegítse a nappalit, mert az megterheli a szervezetet.

A konyhában elég a 19-20 fok, ha főz, úgyis hamar bemelegszik a légtér. A hálószoba örök vita, de a szakemberek szerint elég a 18-19 fok, mert a takaró úgyis melegít, és ez az ideális az alváshoz. A gyerekszoba (főleg ha csecsemőkorú a gyerek) mindig a ház legmelegebb része legyen: ott a 23-24 fok a jó: egy pici gyerek még könnyen megfázik, neki melegebb hőmérsékletű szoba kell. Ha a gyerek nagyobb, akkor neki is elég a 21-22 fok, éjjel pedig nála is lehet 19-20.

Ha a szobában idős vagy legyengült, beteg ember él, akkor neki is szüksége van a 23-24 fokra.

A fürdőszobában a páratartalom 60-70 százalék lesz, úgyhogy elég lehet a 22-23 fok: nem fog megfázni. Természetesen, ha kisgyerek van a családban, akkor az ő pancsolása idejére  23-24 Celsius fokra kell felfűteni a fürdőt.

Ha külön WC van a lakásban, felesleges 20 fok fölé fűteni. Ahogy a háztartási helységet sem kell 16-18-nál többre (itt lehet kevesebb is), főleg ha a télire eltett befőtteket is ott tárolja.

Ha nincs otthon (mert elutazott), akkor elég a lakást 15-16 fokon tartani (akár lejjebb is veheti a hőmérékletet, ha egészen hosszú időre hagyja üresen az otthonát), de ha csak rövidebb időre megy el (például dolgozni), akkor ne engedje 18-19 fok alá, mert hatalmas költség visszafűteni a házat: okosabb, ha nem engedi kihűlni.

Természetesen nyugodtan el lehet térni egyéni preferenciák alapján a fenti hőmérséklet-ajánlásoktól, de azt fontos tudni, hogy +1 fok, körülbelül +4-7 százalék fűtésköltség emelkedést jelent. 

Ne pakoljunk a fűtőtestek elé

Soha semmi ne legyen a radiátor vagy a kályha elé rakva (nem sok értelme van a kanapé hátát fűteni) illetve jó ha, tudja,  hogy a fűtőtest ideális helye az ablak alatt van. Ha pedig kettő is kell, akkor egymással szemben érdemes őket elhelyezni.

Fel tudja turbózni a radiátor hatásfokát úgy is, ha hőtükröt tesz mögé (ez egy egyszerű alufólia is lehet, ami szórja a meleget. Ez a meleg egyébként a falat fűtené. Segítheti a radiátor munkáját azzal is, ha benntartja a lakásban a meleget. 

Védjük az ablakokat

A legtöbb meleg az ablakon megy ki. Ha letakarja, védi, akkor sok hőt spórolhat: ezért érdemes függönyöket és zsalut, reluxát, redőnyt használni.

Fűtsön jól

A mai napig sokan csinálják azt, hogy amikor elmennek otthonról akkor „letekerik” a fűtést aztán amikor hazamennek akkor meg feltekerik. Ez a leggazdaságtalanabb módszer, hiszen a ház (lakás) kihűl, amikor pedig feltekerik a fűtést, akkor csúcsra járatják a fűtésrendszert. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy le-feltekergetés – állítás – olyan mintha piros lámpától piros lámpáig állandóan padlógázzal menne a kocsijával aztán pedig satufékkel állna meg. Indokolatlanul sokat fog fogyasztani, míg ha elengedi a tekergetésbe vetett hitét, az állandó meleg fenntartása jóval kevesebb energiába kerül a rendszer számára, mint turbóra kapcsolni minden este.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)