Bajban lehet, aki kis cégnél dolgozik: erre elég most a magyar fizetés

Sokan panaszkodnak, hogy a magyar fizetés a nyugati szinthez képest alacsony, ami a közeljövőben nem is fog változni.

2024. augusztus 13., 10:21

Szerző:

Újra kiderült, hogy pontosan mire is elég a magyar fizetés. Noha a KSH adatai szerint a vállalati szférában az átlagkereset 13 százalékos növekedést ért el 2023 azonos időszakához képest, és 664 ezer forint lett a bruttó átlagkereset, sokan nem érzik, hogy ennyit nőtt volna a fizetésük. Ennek egyik oka, hogy a mediánkereset ennél lényegesen alacsonyabb, mindössze 506 ezer forint, másrészt a növekedésnek a nagy része már tavaly realizálódott – írja a Pénzcentrum.

A lap a GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb felmérésére hivatkozott, melyben 1033 hazai, 5 fő feletti vállalkozást kérdeztek meg a 2024-es béremelési szándékáról. Ez alapján 8,8 százalékkal nőhet átlagosan a hazai versenyszférában a dolgozók fizetése, ami 4,5 százalék körüli infláció mellett jelentős reálbérnövekedést jelent. A béremelési szándékok viszont jelentősen eltérnek a cégek méretétől függően. Eszerint

  • az 5-10 fő közötti vállalkozások átlagosan alig több, mint 7 százalékos növekedést terveznek,
  • a 11-50 fős cégek az átlagot hozzák,
  • miközben az 51-250 fő közötti középvállalkozások ennél magasabb, 9,3 százalékos emelést helyeztek kilátásba.

A felmérésből összességében az látható, hogy a nagyobb, tőkeerősebb cégek tudják kigazdálkodni a magasabb fizetésemeléseket, míg a kisebb cégeknél kisebbek a lehetőségek is. Figyelemreméltó, hogy az 5-10 fős cégek közel 30 százaléka egyáltalán nem tervez fizetést emelni, míg a középvállalatok 90 százaléka biztosan növeli alkalmazottai fizetését. Emellett a nagyobb cégek emelése jellemzően magasabb a kisebb vállalatokénál: az béremelést tervező 51-250 fő közti cégek 19 százaléka tervez 5 százalék alatti emelést, ezzel szemben az emelni tervező 5-10 fő közti cégek 30 százaléka kalkulál 0-5 százalékos béremeléssel.

A jó fizetés mindenkinek jár

Korábban megírtuk, hogy július 1-jével ismét emelkedtek a miniszteri fizetések: az addig havi 3 millió 94 ezer forintot keresők – így a kormány legtöbb tagjának – bruttó bére 3 millió 534 ezer forintra nőtt. Az adatok szerint eddig három tárcavezető (Csák János egykori kulturális és innovációs, Lantos Csaba energiaügyi és Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter) volt jogosult 5 millió forintos fizetésre, ez az összeg most 6 millió 362 ezer forintra gyarapodott. Ugyanakkor ezt már csak az előbb felsorolt két tárcavezető kapja, az új kulturális miniszternek, Hankó Balázsnak be kell érnie a 3,5 milliós illetménnyel.

A 6,3 milliós kiemelt miniszteri fizetés – az eddig 4 millió 178 ezer forintot kereső – Orbán Viktor júliustól immáron 4 millió 771 ezer forintos miniszterelnöki fizetését is meghaladja – bár valójában a kormányfő keres többet, mert az 1 millió 767 ezer forintos képviselői tiszteletdíjra is jogosult, míg a legjobban kereső miniszterei vele ellentétben nem országgyűlési képviselők. A miniszterelnök jövedelme így tehát az eddig valószínűsítettnél is több, havi bruttó 6 millió 539 ezer forint júliustól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Fotó: Shutterstock/G-Stock Studio)