Felsmann Balázs: üzleti kérdés Paks fűtőanyaga

Egyszerűen jó minőségű az orosz fűtőanyag a paksi atomerőműhöz, ezért az alternatívák keresése nem üzleti, hanem geopolitikai kérdés – erről beszélt Felsmann Balázs szakértő a Jazzy Rádió Business Class című, reggeli műsorában.

2023. szeptember 19., 18:17

Szerző:

Az esetleges szankciók miatt tárgyalhatott a Paksi atomerőmű francia forrásból való fűtőanyag-beszerzéséről az Arrevával, de ez alapvetően nem geopolitikai, hanem üzleti kérdés. Erről beszélt Felsmann Balázs egyetemi docens, szakértő a Jazzy Rádió Business Class című reggeli műsorában Gundel-Takács Gábor és László Csaba műsorvezetőknek.

Felsmann kiemelte, az olyan VVER-atomerőműveknél mint a paksi, az orosz fűtőanyag kiváltása lényegében megoldható, a csehek például az amerikai Westinghouse-szal szállíttatnak fűtőanyagot orosz atomerőművekhez. Az orosz fűtőanyag minősége azonban viszonylag jó, ráadásul a magyar államnak máris 3 évnyi orosz fűtőanyag-tartaléka van, tehát ha holnaptól Moszkva nem szállítana, akkor is elég lenne még egy jó darabig. A szakértő elmondta, a fűtőanyag francia forrása alapvetően az urkajnai invázió elején elkezdett és azóta is folytatódó nyugati szankciós politika következtében merülhetett fel, arra az esetre, ha az oroszok képtelenek lennének többet szállítani. De Felsmann Balázs szerint érdemes lenne az egész kérdésre üzleti alapon és nem geopolitikai szempontból tekinteni.

A szakértő kifejtette, a francia Arreva fűtőanyagszállításai nem is a már működő Paks I-es blokknál, hanem az épülő Paks II-nél merülhetne fel komolyan, ennek megépítése azonban a 2030-as évek közepéig nem várható. Az is kiderül, meg fogunk-e fagyni ezen a télen.

A teljes beszélgetést itt lehet ismét meghallgatni:

(Kiemelt kép: Teherautók és kotrógépek dolgoznak a Paksi Atomerőmű területén az új Paks II. építési munkálatainak előkészítésén 2022. szeptember 10-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)