Miniszterelnökség: nem cserélik oroszról franciára az üzemanyagot Pakson

Orbán Viktor zártkörű, kötcsén tartott beszédében a 15 pontos nagy tervének részeként az ország energetikai önellátást is megemlítette.  Arról is beszélt, hogy Magyarország önellátásának részeként fontos, hogy a paksi atomreaktorok a jövőben orosz helyett francia üzemanyagkazettákkal működjenek. Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig nem sokkal később megállapodást írt alá a francia Framatome atomerőműves céggel a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről. A Miniszterelnökség viszont szombaton azt közölte, hogy a meglévő paksi blokkok üzemanyag-ellátásában nincs alternatívája az orosz importnak.

2023. szeptember 17., 08:38

Szerző:

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor zártkörű, kötcsén tartott beszédében a 15 pontos nagy tervének részeként az ország energetikai önellátást is megemlítette,  és Paks 1. „orosztalanítása” is felmerült. Arról beszélt, hogy Magyarország önellátásának részeként fontos, hogy a paksi atomreaktorok a jövőben orosz helyett francia üzemanyagkazettákkal működjenek.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter alá is írta a megállapodást a drancia Framatome atomerőműves céggel a kétoldalú együttműködések elmélyítéséről. 

A Miniszterelnökség viszont szombaton közölte, a meglévő paksi blokkok üzemanyag-ellátásában nincs alternatívája az orosz importnak.

A tárca a Népszava megkeresésére azt válaszolta, hogy a Framatome jelenleg nem rendelkezik az orosz VVER technológiával működő erőművekhez szükséges üzemanyag-kazettákkal, így ezeket nem lehet kiváltani. A francia cég már dolgozik ilyen üzemanyagon, de ez több év múlva lehet csak elérhető, az Energiaügyi Minisztérium mindenesetre figyelemmel kíséri a Framatome fejlesztéseit. A Framatome egyébként részt vesz a Paks II kivitelezésében, bár üzemanyagot egyelőre nem, csak irányítási rendszert szállítanak.

A Miniszterelnökség közleménye annyiban nem egészen pontos, hogy valójában van alternatívája az orosz üzemanyagnak, csak nem francia, hanem amerikai.

A 444 szerint Westinghouse nevű cég ugyanis gyárt üzemanyag-kazettákat VVER technológiájú erőművekhez, az ukrán rivnei atomerőműben pont a napokban cserélték le a Westinghouse kazettáira az orosz üzemanyagot. Ez egy ugyanolyan VVER-440-es típusú erőmű, mint a paksi. A Westinghouse-al már a régió szinte összes országa szerződést kötött, így a jövőben a cseh, szlovák, finn és bolgár VVER-440-es erőművek is amerikai üzemanyaggal működnek majd.

(Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)