A Paksi bővítés szerződéseinek felmondását sürgeti a Párbeszéd

Átláthatatlan „sufnituning” megoldásokról beszélt a paksi bővítéssel kapcsolatban pénteki online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd–Zöldek európai uniós tanácsadója. Jávor Benedek azt mondta, hogy a projekt a tervezett formában megvalósíthatatlan, ezért a szerződéseket fel kell mondani.

2023. szeptember 8., 16:50

Szerző:

Jávor Benedek szerint hiába kommunikálja azt a kormány, hogy elhárultak az akadályok a bővítés előtt, a valóság nem ez. A projekt egyre nagyobb nehézségekkel néz szembe és „elképesztő mennyiségű késést szedett össze”.

Hozzátette: az sem felel meg a valóságnak, hogy elkezdődött az építkezés, és nem tudható, ez mikor történik meg. Nincs érvényes létesítési engedély, a problémákat pedig növeli az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben hozott szankciók  sorolta.

Utóbbiak miatt mind a megvalósítási, mind a finanszírozási szerződéseket módosítani kellett – mondta. Jávor Benedek szerint ennek során átláthatatlan „sufnituning” megoldások születtek és számos dolog landolt "oligarchák kezében".

Például finanszírozásért a magyar oldalon egy olyan leányvállalat a felelős, amelyről szinte semmit sem lehet tudni, az orosz fél viszont még ki sem jelölte a felelős társaságot. Mindez alapvető biztonsági kockázatokat vet fel – mondta Jávor Benedek.

(Kiemelt kép: Jávor Benedek európai parlamenti képviselő, az EP környezetvédelmi bizottságának alelnöke sajtótájékoztatót tart az európai energiabiztonsági stratégiáról tartott konzultáció után a Millenárison működő Európa Pontban 2015. január 5-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi)