Csaba László közgazdász: az összes támogatás biztos nem, de valamennyi jönni fog az uniótól

Csaba László közgazdász akadémikus szerint nincs reális esélye az önkormányzatoknak uniós forrásokhoz jutni. 

2023. november 10., 12:01

Szerző:

A magyar kormány külpolitikája biztosan nem eredményes, de talán nem is káros – mondta Csaba László a Magyar Hangnak adott interjújában. A közgazdász biztos abban, hogy a belengetett uniós források teljes összegét nem fizetik majd ki, ugyanakkor valamennyi pénz jönni fog. „Az uniós bürokrácia ugyanis nem engedheti meg magának, hogy egyetlen fillért sem ad” – ismerteti. 

Csaba szerint a helyreállítási és újjáépítési alap forrásainak eléréséhez szükséges terveket Magyarország nem prezentálta megfelelően, és a 2021–2027 közötti uniós költségvetés pénzeit is zárolták – írja az interjú nyomán a Telex

Borús képet fest hazánkról a közgazdász: szerinte míg máshol nőtt a tudás értéke, Magyarországon csökkent. Oroszországtól és Kínától is függünk, és ebben nagy szerepe van az akkugyártás központi szerepének. Ezt teljesen elhibázott döntésnek tartja, ugyanis az elektromos autók jó eséllyel átmeneti szerepet töltenek be, és gyártásuk olyan erőforrásokat igényel, amelyekben Magyarország szűkölködik: tőkét, vizet, energiát és munkaerőt.

(Kiemelt képünkön Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)

 

 

Orbán Gábor idén tavasszal, egy kifejezetten turbulens energiapiaci helyzetben fogadta el a felkérést az MVM Partner vezetésére. Elsődleges célja az, hogy a társaság eredménytermelő képessége tovább erősödjön. Ehhez pedig az üzleti spektrum szélesítésére van szükség mind a regionális jelenlét, mind a működési területek tekintetében.

2023. december 4., 09:00

A kormány döntése értelmében 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek és kamatozás mellett lesz elérhető a diákhitel a hallgatók számára annak érdekében, hogy aki akar és képes rá, az anyagi lehetőségétől függetlenül tanulhasson, végzettséget, illetve diplomát szerezhessen – jelentette be hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).