László Csaba: Fico előbb fogja az uniós forrásokat választani, mint Orbánt

A volt pénzügyminiszter egy podcast műsorban beszélt Visegrádi négyekről és a jövőre várható hazai gazdasági növekedés esélyeiről.

2023. október 25., 13:02

Szerző:

Szlovákia nem fogja átvenni Lengyelország szerepét Orbán Viktor szövetségesei közt az unióval folyó politikai és pénzügyi vitákban – mondta László Csaba volt pénzügyminiszter a Dellában. A gazdasági szakember szerint a magyar miniszterelnök nem tud olyan politikai ajánlatot tenni a kormányalakításra készülő Robert Ficónak, ami nagyobb haszonnal kecsegtet, mint a stabil hozzáférés az uniós forrásokhoz. László Csaba azt mondja, már „látta felrobbanni a visegrádi négyeket”, amikor miniszterként megtapasztalta, mennyire könnyen fel tud bomlani a konszenzus a négyeken belül, ha valamelyik tagállam az egyedi érdekei szerint cselekszik.

László Csaba a jövő évi gazdasági teljesítményeket is borúsan látja, szerinte a beruházási dinamika és a megrendelésállomány lassú visszaépülése nem teszi lehetővé a kormány által várt, négyszázalékos GDP-növekedés elérését jövőre. Reálisabb a kétszázalékos bővüléssel kalkulálni az idén várható negatív teljesítmény után – fogalmazott.

Az adózási szakember szerint a költségvetésre az egyik csapást a kettős adóztatás elkerüléséről szóló amerikai-magyar egyezmény kiprovokált felmondása fogja mérni: annak hatására ugyanis számos, Magyarországon tevékenykedő cég vizsgálta felül működését az elmúlt időszakban, és döntött a kivonulás mellett. László Csaba szerint az itteni tanácsadói piac kapacitásait jelentős mértékben foglalja le jelenleg az ezzel járó, december végéig tartó munka.

Az egyezmény megszűnésének hatására becslések szerint 100 milliárd forintos lyuk keletkezik a költségvetésen, tovább szaporítva az egyre inkább a tervgazdaságos időket idézően működő gazdasági kormányzás gondjait.

Nagyjából ekkora nagyságrendű plusz bevételt vár a kormány a globális minimumadó bevezetésétől – amit egy időben elutasítottak Orbánék, erre válaszul született az amerikaiak döntése az adóegyezmény felmondásáról.

László Csaba közgazdász, címzetes egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter a Jazzy rádió Business Class műsorának állandó műsorvezetője, hallgassa vissza az adásokat itt!

(Kiemelt kép forrása: 168.hu)