Spórolna a strandbelépővel? Büntetés járhat a tiltott helyen való fürdőzésért

A strandbelépők minden évben drágulnak, mégsem érdemes akárhol bemerészkedni a vízbe.

2024. június 13., 18:21

Szerző:

Mivel a strandbelépők árai idén is emelkednek, egyre többen próbálnak meg alternatív megoldásokat és szabadstrandokat keresni a fürdőzésre, ám ezzel akár egy büntetést is megkockáztatnak – hívta fel a figyelmet az RTL.

Bár sokan nincsenek tisztában a jogszabályokkal, ám a fürdőzés szabályait minden természetes víz esetében külön rendelet szabályozza, és csak olyan helyen van lehetőség bemenni a vízbe, ami vagy kijelölt fürdőzőhely, vagy nincs megtiltva a vízben való tartózkodás. Ez azonban a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem azt jelenti, hogy bárhol jogunk van a fürdésre a tavak, folyópartok és csatornák mentén.

A tiltásokat sok helyen egyértelmű táblákkal jelzik, és erre minden esetben jó oka van a hatóságoknak.

A szabad fürdőzésnek büntetés lehet a vége

Bizonyos esetekben nem helyeznek ki tiltótáblát a hatóságok, de egyértelműnek tűnik, hogy például hidak közelében, a hajóútvonalakon, a komp-átkelőhelyeken, a munkagépek közelében, a vízi-sportpályákon, és a kikötőkben nem lehet fürdeni, ahogyan a hajókiemelő területek is veszélyesnek számítanak. Ezen tiltások minden esetben az emberi élet védelmében születtek, így nem érdemes megszegni egyiket sem.

A tiltás a parttól mért távolság függvénye is lehet. A Tisza-tónál, illetve a Balaton veszprémi és zalai részén ezt 500 méterben határozták meg, míg a Somogy vármegyéhez tartozó részen 1000 méter. A bójákat sem véletlenül helyezik ki, ugyanis ezeken túl már kiszámíthatatlanul mélyül a víz, és nem ritkán mély árkok húzódnak meg a tófenéken, amelyek balesetveszélyesek lehetnek.

Nem tűnik okos ötletnek az sem, ha valaki olyan vízben fürdőzik, amely az emberi egészségre ártalmas anyagot tartalmaz, és kiskapukat is kár keresni, ugyanis az ilyen vizekben gumimatraccal vagy gumicsónakkal sem lehet tartózkodni. Ezek közé tartozhatnak a városok belterületén található tavak és szökőkutak – ez utóbbiak vize gyakran maró hatású fertőtlenítő anyagokat is tartalmaznak.

Az éjszakai fürdőzés a közhiedelemmel ellentétben tilos a hazai vizekben – ez alól legfeljebb a megvilágított vízfelület képezhet esetenként kivételt, de kizárólag a mélyvíz határáig. A szülők egy része arra sem fektet hangsúlyt, hogy a jogszabályok szerint a 12 éven aluli, úszni nem tudó gyermekek nem tartózkodhatnak a vízben felnőtt felügyelete nélkül, 6 éven aluliak pedig akkor sem, ha jó úszónak tekinthetők.

A szabályokat sokan hagyják figyelmen kívül, többek közt éppen a drága strandbelépők miatt, ám a szakértők szerint ilyenkor is csak kijelölt szabadstrandokon van lehetőség a fürdésre.

Egyetlen szezon sem múlik el tragédiák nélkül, így a szakértők senkinek nem javasolják a szabályok megszegését. Elrettentésként a hatóságok szabálysértési bírságot szabhatnak ki a tiltott helyen való fürdőzésért, amelynek mértéke 5 ezer forinttól akár 150 ezer forintig is terjedhet, az adott helyzet súlyosságától függően.

(Fotó: Tamara Bitter / Unsplash)

Az európai e-kereskedők érdekvédelmi szervezete és tágországi társult szervezetei nyílt levélben fordultak az EU és a tagországok törvényhozásához, hogy lépjenek fel a Temu szerintük piactorzító működésével szemben.