Másfél kilométeres Balaton-parti szakaszt zárnak le az emberek elől

Lezárja a Fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti Balaton-parti területet az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány – tudta meg a 24.hu.

2024. március 6., 10:03

Szerző:

 A táborhely másfél kilométer hosszan nyúlik el a Balaton mellett, amit a táborozók mellett eddig bárki használhatott. A közös használatnak viszont az idei évben vége lesz: a tábor tulajdonosa, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a 24.hu-val közölte, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.

A portál az önkormányzatot is megkereste, de válaszuk szerint nem tudnak a partszakasz lezárásáról. „A terület jelenleg önkormányzati tulajdon, nem tudunk annak tervezett lezárásáról” – állította Erdei Barnabás fonyódi alpolgármester.

A terület a tulajdoni lap szerint jelenleg valóban az önkormányzaté, de a fideszes vezetésű város elcseréli a vízparti területet az állammal.  Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy „a törvény ereje megadja a lehetőséget az ingatlan cseréjére, de ez még nem történt meg. Az ingatlan kezelője jelenleg az alapítvány”.

2019-ben egyébként a fonyódligeti Erzsébet-tábor szomszédságában elterülő vízparti területekből néhányat már megszerzett az alapítvány. Az akkori törvénymódosításban viszont még az szerepelt, az alapítványnak vállalnia kell, hogy nem akadályozza az önkormányzat tulajdonában álló, most lezárásra váró terület, azaz a „közpark-szabadstrand (…) megközelítését és rendeltetésszerű használatát”.

A 24 információi szerint az alapítvány egy magánutat is igyekszik megszerezni a tábor környékén, Fonyód keleti végénél. A tábor mostani kerítése és a déli telekhatár között húzódik egy széles, aszfaltos út, amely egészen Balatonboglár határáig ér. Ezen autók és biciklik is közlekednek. Az út közforgalomtól el nem zárható, de információnk szerint a tábor vezetése már a kormányhivatalhoz és a városhoz is fordult az út lezárásának ötletével. A lap úgy tudja, szerint ehhez egyelőre nem járult hozzá sem az önkormányzat, sem a kormányhivatal. Az előbbi ezzel kapcsolatban most annyit írt, hogy az Erzsébet-tábor déli oldalán található magánút lezárását tervezi a tulajdonosa, viszont továbbra is biztosított lesz a kerékpáros és a gyalogos forgalom.

A Fonyódligeti Erzsébet-tábor felújítását néhány évvel ezelőtt a Mészáros Lőrinc és családtagjai tulajdonában Fejér-B.Á.L. végezhette el nettó 4 milliárd 481 millió forintért. A területen egy sátortábort alakítottak ki, a gyerekek húszszemélyes jurtákban éjszakáznak. Az alapítvány elnökéről (akkori főtitkáráról), Hornyák Tiborról a 24.hu derítette ki 2017 nyarán, hogy napi 110 ezer forintért bérelt úszómedencés házat a Zánkával szomszédos Monoszlón úgy, hogy a táborban saját lakóépületet használhatott volna.

Úgy tűnik, hogy mégsem bűncselekmény a Balaton-part ellopása

Tavaly májusban rendőrségi nyomozás indult, mert egy férfi markolóval elhordatta az önkormányzati tulajdonban álló balatoni partszakaszt Zánkán és a saját telkéig vezette a Balatont. 

Ahogy arról májusban beszámoltunk, nyomozás indult a zánkai Balaton-part ellopása miatt. A rendőrség közölte júliusban, hogy 
Zánka önkormányzata értesítette a rendőrséget arról, hogy az egyik zánkai, közvetlen Balaton-parti ingatlanon környezetkárosítás történt. Akkor a Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként kihallgattak egy 65 éves ercsi lakost és ellene környezetkárosítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás. A Népszava megkereste a férfit, aki a saját telkéig vezette a Balatont. A férfi azt állítja, hogy jogszerűen lopta el a parti sávot. 

A nyomozás adatai szerint egy 180 m2-es önkormányzati tulajdonú, „kivett vízállás” megnevezésű, zöldterületi besorolású vízparti telken engedély nélküli gépi munkavégzést folytattak. A munkavégzés során jelentős mennyiségű talajt termeltek ki, aminek helyét betöltötte a Balaton vize, sőt a területet valaki fából készült palánkkal el is kerítette, lezárta – írja a police.hu

A feljelentett ercsi férfi elmondta, hogy a természetkárosítás után a környezetkárosítás gyanúja is elbukott ellene. A férfi elmondta, hogy 18 éve vásárolta meg zánkai telket, s már a korábbi tulajdonos is elkerítette és a sajátjaként kezelte az önkormányzat parti sávját. Így az elmúlt 40 évben ő és telkének korábbi gazdája elbirtokolták Zánkától a 13-szor 14 méteres parti földdarabot. Ennek érdekében polgári pert indított a helyzet legalizálásáért.

A férfi azt állítja, hogy nem követett el törvénysértést, és a bíróságon bebizonyítja, hogy jogszerűen birtokolta el a parti sávot – írja a Népszava

(Kiemelt kép: kutyabarát strand Fonyódon, 2020. augusztus 5-én. Fotó: Michal Fludra/NurPhoto/AFP)