Nyomoznak a zánkai Balaton-part ellopása miatt

Rendőrségi nyomozás indult amiatt, hogy eddig ismeretlen személyek markolóval elhordtak egy önkormányzati tulajdonban álló balatoni partszakaszt Zánkán, ami a Balaton-part és a feltételezett elkövető telke között volt. Három év börtönbüntetés is járhat a történtek miatt.

 

2023. május 26., 17:55

Szerző:

Természetkárosítás miatt indult nyomozás a Balatonfüredi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a zánkai Balaton-part tönkretétele miatt – tudta meg a hvg.hu Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól.

„A nyomozó hatóság a szükséges eljárási cselekményeket folyamatosan végzi, azonban az eljárásról – annak jelenlegi szakaszában – nem áll módunkban bővebb tájékoztatást adni” – közölték a portállal.

Az ügyben a zánkai önkormányzat tett feljelentést, miután a hét elején arról értesültek, hogy valaki markolóval kiemelte a földet egy 180 négyzetméteres önkormányzati tulajdonú zöldterületről.

Az ügy tavaly tavasszal indult amikor, a kérdéses üdülőingatlan tulajdonosa lekerítette a saját telke és a Balaton-part közötti – a telekkönyvben „vízállás” néven nyilvántartott önkormányzati tulajdonú – területet – nyilatkozta a Hvg-nek Filep Miklós polgármester.

Akkor írásban felszólították a tulajdonost, hogy bontsa el a kerítést és állítsa helyre az eredeti állapotot, amire az illető a jegyző előtt ígéretet is tett, de a teljesítése elmaradt. Az önkormányzat ismét figyelmeztette az ingatlan tulajdonosát, hogy amennyiben nem teljesíti a kötelezettségét, a hivatal saját hatáskörben teszi meg. Ez azonban nem történt meg, miután a tulajdonos ügyvédi hivatkozással közölte a hivatallal – elbitorolta a kérdéses területet.

Filep Miklós elmondta: az ügy példaértékű lehet, hiszen elharapództak a hasonló esetek. Márciusban, amikor szemlét tartottak a településen, azt tapasztalták, hogy, a Balaton-parthoz közeli nyaralótelkek tulajdonosai közül többen földmunkákkal gyakorlatilag bevezették a Balatont a telkükre – idézi a Hvg.

(Kiemelt kép: illusztráció – a zánkai Erzsébet-tábor felújított strandja. Kép: erzsebettaborok.hu)