Mégsem vezeti ki a kormány a repülőjegyadót

Marad a repülőjegyek után fizetett sáp, de az ideiglenesnek kikiáltott Revolut és a Wise utáni illeték is állandósul az új adótörvénycsomag elfogadásával.

2023. június 7., 14:18

Szerző:

Olyan ideiglenesnek mondott adóterheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra vezetett be – írja a 24.hu a Bank360.hu összefoglalója alapján.

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomag szerint ilyen az értékpapírügyletekre is kivetett tranzakciós adó, a kiterjesztett népegészségügyi adó, valamint a repülőjegyadó. Ezek mindegyike eddig átmeneti adónem volt, amit a válság hívott életre, az Országgyűlés azonban hamarosan állandóvá nevezheti ki ezeket is.

A tranzakciós illetéket azokra a pénzügyi szolgáltatókra is kiterjesztette a 2022-es kormányrendelet, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat végeznek (ilyen például a Revolut vagy a Wise). A tranzakciós illeték a bankszámlákról történő utalásoknál esetükben megegyezik az egyébként alkalmazott mértékkel, azaz átutalásonként 0,3 százalék, de fizetési műveletenként legfeljebb 10 ezer forint. Az adócsomag ezt a szabályt is megtartja.

Veszélyhelyzettől független fix elvonás lesz a javaslat parlamenti elfogadását követően a légitársaságok hozzájárulásának hívott repülőjegyadó is. Az indoklás szerint egyfajta zöldadóként viszik tovább a környezetterhelésre hivatkozva a közvetve a légitársaságokra kivetett sápot.

(Kép forrása: Unsplash)