Vizsgálat indult az erdélyi ferenceseknél a gyermekbántalmazási botrány miatt

Vizsgálatot indított  az Erdélyi Ferences Rendtartomány azok után, hogy 30 év börtönre ítélték gyermekotthonuk egyik volt nevelőjét rendszeres szexuális és fizikai bántalmazás miatt.

2022. július 1., 14:48

Szerző:

„Belső vizsgálatot indított az Erdélyi Ferences Rendtartomány, miután nyilvánossá vált, hogy alapfokon 30 év börtönre ítélték a rábízott kiskorú fiúk rendszeres szexuális és fizikai bántalmazása miatt a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik volt alkalmazottját” – írja a Transtelex. A lapnak ezt a ferences rend tartományfőnöke, Urbán Erik erősítette meg pénteken.

A Szent Ferenc Alapítvány elnöke csütörtök este, az adás kezdete előtt néhány perccel mondta le szereplését az ETV 24plusz című műsorában. Böjte Csaba erről azt mondta, hogy az az elöljárói kérése, hogy egyelőre ne nyilatkozzanak a gyermekbántalmazásokról a sajtónak.

„Vizsgálat alatt van ez az ügy. Szeretném, hogy legyen egy kiforrott véleménye erről a rendtartománynak. Valóban arra kértem Csaba testvért, hogy ameddig ez a vizsgálat le nem zárul, addig ne sajtózzunk” – közölte Urbán Erik. Hozzátette: várhatóan ősszel zárul le a vizsgálat, és addig nem kívánja kommentálni a Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban történt brutális gyermekbántalmazást.

(Kiemelt kép: Urbán Erik OFM Facebook-oldala)

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.