Szexuális ragadozók nyomában a pesti forgatagban

A Zsaru Magazin egy napig a BRFK nyomzóival tartott, hogy megtudja, hogyan viselkednek a tapizó szexuális ragadozók, a „frottőrök”.

2023. november 4., 18:06

Szerző:

Sok nő került már olyan helyzetbe, amikor a villamoson kényelmetlenül közel lépett hozzájuk valaki. Szándékos vagy véletlen lenne?

– ennek járt utána a Zsaru Magazin.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) zseblopási alosztály nyomozói egész nap az utcákat róják a tolvajok után. Azonban nemcsak őket szúrják ki, hanem gyakran találkoznak az úgynevezett frottőrökkel is. Ők azok a főként férfiak, akik abban élik ki szexuális fantáziájukat, hogy például közösségi közlekedési eszközön – a tömeget kihasználva – dörgölőznek kiszemelt áldozatukhoz, elsősorban nőkhöz.

– Szinte naponta találkozunk ilyen esetekkel. A legtöbbször még maguk az áldozatok sem veszik észre, hogy mi történik. Betudják a tömegnek, hogy hozzájuk értek. Mi viszont egyből kiszúrjuk őket, annak ellenére, hogy sokan észrevétlenül csinálják – magyarázza Pék Veronika őrnagy, a BRFK zseblopási alosztály csoportvezetője, miközben a villamos felé tartunk. 

A cikkben egy konkrét eset is felmerül: „Az Oktogonon szálltunk fel a 4-es, 6-os villamosra. Nem is kellett sokat várni, a rendőrök azonnal észrevették a férfit. Bár a szerelvényen volt elég hely, ő mégis úgy helyezkedett, hogy elég közel legyen a kiszemelt nőhöz ahhoz, hogy észrevétlenül hozzá is érhessen. Persze mindezt olyan óvatosan csinálta, hogy még egy kívülállónak sem tűnt volna fel, sőt, az áldozat sem vett észre semmit. 

– Ezek az elkövetők általában utoljára szállnak fel a járműre, és az első két ajtó közelében helyezkednek el, mert ott a legnagyobb a tömeg – teszi hozzá az őrnagy. – Emellett nagyon vigyáznak arra, hogy ne lehessen őket tetten érni. Ha valaki pedig kérdőre vonja őket, akkor a tömegre fogják. Sajnos a nők többsége nem is mer szólni, még ha észre is veszik. Soha ne hagyjuk magunkat! – tanácsolja Pék Veronika.

– Ha úgy érezzük, hogy valaki a komfortzónánkon belül van, lépjünk el onnan, vagy szóljunk rá, ha szükséges, kérjünk segítséget! Azonban ha tovább megy, nyíltan fogdos, vagy előveszi a nemi szervét, azonnal hívjunk rendőrt!

 

Ha a zsaruk látják, hogy valaki kényelmetlenül érzi magát vagy elhúzódik, azonnal közbeavatkoznak, és figyelmeztetik a zaklatót. Ha pedig bűncselekmény történik, akkor nemcsak figyelmeztetik a zaklatót, de intézkednek is vele szemben. Például akkor, ha kiskorú ellen irányul a cselekmény, illetve ha mutogatják magukat, az már szeméremsértés.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: João Jesus / Pexels.com)