Magas koleszterinszint: 4 élelmiszer, ami segít csökkenteni
A magas koleszterinszint manapság népbetegségnek számít, ugyanakkor életmódváltással könnyedén elkerülhetőek a súlyosabb következmények.
A statisztikák szerint egyre több embernek magas a koleszterinszintje, sokan pedig nem is tudnak a betegségükről, egészen addig, amíg egy komolyabb problémával kórházba nem kerülnek. Éppen ezért ajánlott tudatosan étkezni, és olyan ételeket választani, amelyek segítenek csökkenteni a koleszterinszintet, írta meg a Mirror.
Ezért fontos figyelni a koleszterinszintre
A koleszterin kell a szervezet számára, de fontos a mértéke. A legtöbb esetben a máj pontosan annyit állít elő, amennyire szükség van, a probléma akkor kezdődik, amikor a kívülről bevitt koleszterin mértéke megnő. Az étkezés során az emberek jelentős mértékű koleszterint juttatnak a szervezetükbe, ez pedig idővel zsírlerakódást okozhat. Később szűkítheti, sőt megkeményedheti az artériák falát, megnehezítve a vér áthaladását.
A magas koleszterin számos egészségügyi problémát okozhat, például szívinfarktust és sztrókot. A túlságosan magas koleszterinszintet részben a telített zsírokban gazdag ételek okozhatják. Ám a megfelelő étrenddel ezek a problémák könnyebben megelőzhetőek.
Zab
A teljes kiőrlésű gabonák és a zab nagyok sok rostot tartalmaznak. A bennük található tápanyagok emellett javítják a szív egészségét, ezért mindenképpen ajánlatos bekerülniük az étrendbe. A zabból például ízletes reggeli készíthető.
Hüvelyesek
Sokan a hüvelyeseket, például a babot, lencsét a telített zsírsavakban gazdag húsok egészségesebb alternatíváiként tekintik. A hüvelyesek szívbarát tápanyagokat és rengeteg rostot biztosítanak, ezért ajánlott hetente kétszer-háromszor fogyasztani őket, mondta Dr. Linia Patel dietetikus a Mirrornak.
Avokádó
Nagyon sok egészséges zsírt, rostot, valamint vitaminokat tartalmaz. Egy darab avokádó az ajánlott napi 30 gramm rostbevitel majdnem felét biztosítja. A rostok különösen fontosak az emésztéshez, és a vércukorszint szabályozásához.
Halak
A halakat sokan nem merik beiktatni az étrendbe, ha a koleszterinszint csökkentéséről van szó. Ám a lazac, a makréla, a szardínia és a pisztráng kiváló omega-3 forrásnak tekinthetőek. Ezekre a zsírsavakra szüksége van a szervezetnek, mivel segítenek csökkenteni a triglicerid (egyfajta zsír, amely a vérben kering) szintjét, valamint hosszabb távon képesek mérsékelni a szívbetegséget kockázatát.
(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)