Kiengedték a letartóztatásból a svájci farkas kilövésével vádolt vadászokat

Kiengedték a letartóztatásból azt a két szabolcsi vadászt, akik felelősek a jeladós svájci farkas kilövéséért.

2024. szeptember 13., 15:44

Szerző:

Kiengedték a letartóztatásból azt a két szabolcsi vadászt, akik felelősek a jeladós svájci farkas tavaly áprilisi kilövésért – tudta meg a 24.hu. Egyikük kilencéves kisfia lőtte ki a 250 ezer forint eszmei értékű állatot Hidasnémeti külterületén. Ezt követően levágták a négyezer eurót érő jeladót a farkasról, majd a tetemét bedobták a Hernád folyóba.

A lap megkereste Barkó Tamást, a Borsod Vármegyei Főügyészség szóvivőjét, aki az üggyel kapcsolatban azt mondta: a nyomozás továbbra is folyamatban van.

„A gyanúsítottakat érintő személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedések tekintetében annyi változás történt, hogy már nem letartóztatás, hanem bűnügyi felügyelet hatálya alatt állnak. Az üggyel kapcsolatban jelenleg további információ a nyomozás érdekeire tekintettel nem adható”

– mondta a 24.hu-nak a járási vezető ügyész.

Arról is megkérdezték az ügyészt, hogy a bűnügyi felügyelet melyik formáját rendelték el, azaz házi őrizetbe helyezték-e a gyanúsítottakat, vagy szabadon közlekedhetnek a lakóhelyükön, illetve kaptak-e nyomkövetőt, ám ennél bővebb felvilágosítás az ügyben jelenleg nem adható.

Az egész ország megszerette a jeladós svájci farkast

Mint ismert, 2023. áprilisában az egész országot megrázta a hír, hogy kilőtték az M237-es számú, svájci jeladós farkast Hidasnémeti környékén. Az M237-es jeladóval ellátott, fokozottan védett állat vándorlását ugyanis sokan követték a neten, mivel a rajta lévő nyomkövető eszköz folyamatosan jelezte, merre jár éppen az állat, és vajon hol talál új családra.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított természetkárosítás bűntette miatt, az Országos Magyar Vadászkamara közleményben ítélte el a tettet.

A nyomozókvégül eljutottak ahhoz a két szabolcsi vadászhoz, akik felelősek lehetnek a svájci farkas kilövéséért. A két vadászra TEK-esek csaptak le még tavaly augusztus elején.

A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaéléssel és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók. A vadászok megtagadták a vallomást az elfogásuk után, egyúttal panaszt tettek a gyanúsítás ellen is, de ezt az ügyészség elutasította.

A vádhatóság az esettel kapcsolatban korábban azt közölte, hogy az egyik vadász rábízta a másik gyanúsítottra a kilencéves kisfiát, és odaadta neki a saját fegyverét, hogy menjenek el vadászni. A gyerek pedig lelőtte vele a farkast. Ezt követően betették az apa terepjárójába az állat tetemét, majd levágták róla a jeladót, utána pedig bedobták a Hernád folyóba.

A két férfit bűnügyi őrizetbe vették a gyanúsítotti kihallgatásuk után, a bíróság elrendelte a letartóztatásukat. A gyanúsítottakat mostanra azonban kiengedték a letartóztatásból, így bűnügyi felügyeletben várhatják az eljárás befejezését.

(Kiemelt képünk: a jeladós svájci farkas. Fotó: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook)