Ismét lelőttek egy svájci farkast, negyvenhat kölyke volt

Az állat az elmúlt mintegy 14 évben 46 kölyköt hozott a világra, a vadőrök végeztek vele, miután úgy látták, hogy túlságosan legyengült.

2023. augusztus 18., 13:59

Szerző:

Feltehetően azt a legidősebb farkast lőtték hétfőn Svájcban, amely 150 év után az első farkasfalka alapítója volt az országban. Az F07 kódnéven ismert állat egy 13-14 év körüli szuka, a svájci farkasok nagyasszonya volt: 46 kölyköt (20 nőstényt és 26 hímet) ellett élete során. Kíméletből végeztek vele – írta meg a hvg.hu a Gruppe Wolf Schweiz svájci környezetvédelmi szervezet közlésére hivatkozva.

A helyi természetvédők először 2011-ben találták meg a nyomait Valais kantonban, 2011 őszétől élt Graubündenben, és 2012-ben észlelték az első kölykét, aki az első újkori farkaskölyök volt Svájc területén, a vadak 150 évvel ezelőtti kipusztítása után. 

Hétfőn a vadőrök végeztek vele, miután egész nap egy térségbeli település közelében volt, és semmiféle menekülő vagy támadó ösztönt nem mutatott, amikor többször is megközelítették emberek. Feltehetően azért nem menekült, mert korából fakadóan már nagyon legyengült állapotban volt. Jobb mellső lábának jellegzetes foltja alapján azonosították.

Ez az a térség Graubündenben, ahonnan az M237 kódnéven nyilvántartott, nyomkövetővel ellátott farkas is származott, aki egészen Magyarországig vándorolt, ahol az év elején állítólag egy 9 éves kisfiú az apja fegyverével kilőtte, majd megpróbálták eltüntetni a nyomait.

A svájci anyafarkas tetemét Berni Egyetem Hal- és Vadegészségügyi Intézetébe szállították boncolásra, de genetikai vizsgálatot is elvégeznek rajta a Lausanne-i Egyetemen.

(Kiemelt kép forrása: Gruppe Wolf Schweiz / Facebook)

10:36

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.