Megtalálták M273-as farkas jeladóját

Búvárok találták meg a Hernádban. 

2023. május 19., 13:44

Szerző:

Április 8-án találta meg a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat búvára az M273-as néven ismerté vált farkas jeladóját a Hernád folyóban. A kutatást az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai és a rendőrség koordinálta és részt vett benne a katasztrófavédelem búvárszolgálata is – közölte Facebook oldalán a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat. A Szolgálat csak a búvártevékenységben vett részt, így a nyomozással kapcsolatban nem rendelkeznek egyéb információval. Úgy fogalmaznak, hogy „kommunikációnk is csak az általunk elvégzett feladatra terjed ki.” A jeladót átadták a hatóságoknak. 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai április 8-án a kora reggel egy kölönleges, de környezetre ártalmatlan szerrel megfestették a folyamot, hogy lássák merre veti ki magából a hordalékot a folyó. A festés által kirajzolódó terület egybe esett azzal a résszel, ahonnan a szakszolgálat és nemzeti park szakemberei bemérték a nyakörv rádiós jeladójának a jeleit. Ezután egy kb 50 méter széles folyószelvényre leszűkítették a kutatási területet, így a Hernád leszűkített partszakainak vizsgalata közben meg is találták a farkas jeladóját. 

 

(Kiemelt képünkön a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat búvárai mutatja az M273-as néven ismerté vált farkas jeladóját a Hernád folyó partján. Fotó: Budai Bálint Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Facebok oldala)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.