Már Orbán titkára is letöltendő börtönt adna a svájci farkas kilövéséért

Orbán Viktor titkára akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is büntetné azt az amatőr vadászt, aki Hidasnémeti környékén kilőtte a Svácjból az Északi-középhegységig vándorló, M237-es számú fiatal farkast. A Miniszterelnöki Programirodát vezető Nagy János a Facebookon fejtette ki véleményét. 

2023. április 15., 14:44

Szerző:

A politikus emlékeztetett, hogy a farkas fokozottan védett fajnak számít, a kilövésének pedig szigorú szabályai vannak. Saját élményeit ecsetelve azt írja: „Túráim során többször gondoltam arra, hogy ha vadállattal találkoznék, mit is tennék. De szerencsére sem az őzek, sem a szarvasok, vaddisznók, de a madarak és siklók sem jelentettek veszélyt. Amikor a Zemplénben jártam, láttam ugyan farkasnyomokat, de a helyiek megnyugtattak, még ha az egy ordasé is volt, nem kell tőle tartani, mert igencsak kerüli az embert, elszalad.”

Nagy János bízik abban, hogy „a magyar nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezt a szerencsétlen ügyet, és a kirívó természetkárosítást szigorúan megbüntetik – akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is. Nem azért, mert ezzel szegény állatot fel lehetne támasztani, inkább azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő.”

A svájci jeladós farkasról először februárban érkeztek hírek, hogy a Vértesig jutott el, majd Aggtelek felé indult. A hét elején sajtóértesülések szerint kilőtték, az elkövető pedig egy nyíregyházi vadász lehetett, akinek a házát a hatóságok átkutatták, és ott „természetkárosításra utaló bizonyítékokat” is találtak. A HVG értesülései szerint a farkas jeladóját levágva találták meg. Az eset után petíció is indult arról, hogy az elkövető vadász kapjon letöltendő börtönbüntetést, ezt szombatig már 25 ezren írták alá. 

(Kiemelt képünk: Védett jeladós svájci farkas. Fotó: Gruppe Wolf Schweiz/Facebook)