Majdnem Budapestig vándorolt egy Svájcból induló farkas

Elképesztően hosszú utat tett meg egy fiatal hím farkas, aki Svájcból indult, hogy még ivarérettsége előtt új területet keressen magának.

2023. február 18., 21:38

Szerző:

Majdnem Budapestig vándorolt egy M237-es számmal jelölt fiatal hímfarkas, aki a svájci Graubünden kanton Surselva körzetéből indult – jelentette a svájci farkasok és nagytestű húsevők védelmével foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz. A farkas 2021-ben született a Stagias nevű falkában, a vadőr 2022 tavaszán jelölte meg.

A GWS szerint természetes dolog, hogy a fiatal farkasok még 22 hónapos koruk, azaz ivarérettségük elérése előtt elhagyják a falkájukat, és új, saját terület után néznek. Az sem ritka, hogy nagy távolságot tesznek meg ezért, de ritkán sikerül ilyen pontosan dokumentálni az útjukat. A szervezet azt is csodának tartja, hogy a hím egyáltalán életben maradt, hiszen számtalan autópályán és folyón kellett átkelnie. 

Madártávlatban 700 kilométert tett meg, a valóságban viszont ennél jóval többet, hiszen nem egyenesen haladt: egyszer elment Bécs északi határáig, ahol irányt váltva a Fertő tótól délre lépett be Magyarország területére. „Ez még nem rekord, de már most az egyik leghosszabb mért vándorlás. Izgatottan várjuk, hogy hova fog ez vezetni” – írta a szervezet bejegyzésükben.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy farkas néz a kamerába a németországi Gross Schönebeckben található Schorfheide vadasparkban 2017. december 13-án. Fénykép: PATRICK PLEUL / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.