Profi pénzmosók ellen emeltek vádat Veszprémben

Vádat emelt a Veszprém Megyei Főügyészség különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények miatt egy férfi és hét társa, köztük két ügyvéd ellen, akik „számlaeltérítéses” csalásból pénzt szereztek meg, majd valótlan jogcímeken tovább utalták vagy készpénzben felvették.

2022. november 17., 13:14

Szerző:

A vádhatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel: a vádirat szerint a két, Fejér megyei ügyvéd a névleges ügyvezetőkkel létrehozott, ténylegesen nem működő cégek alapításában, névváltoztatásában működött közre. Az üzletszerű pénzmosásért börtönbüntetés és pénzbírság kiszabása is járhat. 

A pénzmosás „számlaeltérítéses” csalással történt

Az ügy többszörösen büntetett előéletű, 28 éves vádlottja és az egyik ügyvéd 2020 nyarától 2021 júniusáig jutott hozzá – további vádlottak bevonásával – „számlaeltérítéses” csalásból eredő pénzhez, amelyet megtévesztett szlovén, angol, görög gazdasági társaságok utaltak át a cégek számlájára. A pénzt eredetének leplezésére az elkövetők fiktív jogcímen utalták tovább vagy készpénzben felvették.

Az ügyészség a vádlottakra börtönbüntetés, hármuk esetében pénzbüntetés kiszabását is indítványozta. Kezdeményezte továbbá, hogy az egyik ügyvédet véglegesen, társát határozott időre tiltsák el az ügyvédi foglalkozástól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint ötmillió forint értékben hamis ágyneműgarnitúrát találtak egy autóban – közölte a NAV bevetési igazgatóságának sajtóreferense pénteken.

A Somogy Megyei Főügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, akinek a kutyái olyan súlyosan megsebesítettek egy idős asszonyt, hogy kórházba kellett szállítani. A sértett a kutyatámadás során szerzett sérüléseivel összefüggő keringési elégtelenség miatt hunyt el.