Kétévnyi nyomozás után kapták el a milliárdokat elcsaló bűnbandát

A KR NNI nemrég zárta le annak a pénzmosási ügynek az aktáját, aminek a nyomozását két évvel ezelőtt még a Komlói Rendőrkapitányság kezdte el. A siker közös, hiszen az úgynevezett számlaváltós csalásokon keresztül külföldről megszerzett pénzösszegek nagy része a sértettekhez visszakerülhetett. A nyomozók az ügyben vádemelést javasolnak.

2022. július 29., 10:30

Szerző:

A Komlói Rendőrkapitányság bűnügyesei kezdték meg még 2020 nyarán a feltérképezését annak a bűnbandának, amelyik külföldről csalásokkal megszerzett pénzösszegek tisztára mosására specializálódott. – írta a police.hu.

A bűnszervezet tagjai külföldi cégek számítógépes rendszereibe férkőztek be, hogy onnan a cég egyik üzleti partnereként kiadva magukat megtévesztették a megrendelőt, akinek aztán az eredeti üzleti partnerrel megegyező, néhány karakter eltérést tartalmazó magyarországi társaság bankszámla számát adták meg, mint teljesítési célszámlát.

Az eljárás alatt tucatnyi – többségében külföldi – sértett sérelmére elkövetett csalásból származó pénz útját sikerült a komlói és a KR NNI nyomozóinak beazonosítani, majd zárolni. Az összehangolt akcióknak köszönhetően a rendőrök összesen 18 elkövetőt fogtak el: két nőt és 16 férfit. Mint azt a nyomozás megállapította, a bűnbanda élén a 29 éves budapesti L. László állt, míg a csapat második embere a 49 éves budapesti D.M. Krisztián volt. 

A banda két fő tagját bűnszervezet tagjaként üzletszerűen elkövetett pénzmosással gyanúsították meg a nyomozók, míg a banda többi tagjának különböző bűncselekmények miatt kell felelnie: így közokirat-hamisítás, csalás, pénzmosás.  

A két évig zajló és mindenre kiterjedő, alapos nyomozásnak köszönhetően összesen 2.312.980.000 forintot sikerült a rendőröknek zárolniuk, majd lefoglalniuk. A vagyon nagy része időközben már vissza is került a sértettekhez, így kártalanításuk döntő többségében megvalósulhatott.

(Fotó: 168.hu | Dimény András)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.