Magyarországra menekült a magyarellenes polgármester

Öt év börtönbüntetés elől szökött át a határon Catalin Chereches, akit korrupció miatt ítéltek el. 

2023. november 25., 13:16

Szerző:

Catalin Chereches nagybányai polgármestert pénteken 5 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság kenőpénz elfogadása miatt. Helyi sajtóértesülések szerint a városvezető hajnali négy óra körül bement még a nagybányai városházára, de utána egy anyai ági unokatestvérének személyi igazolványával átlépte a magyar határt – írta a hang.hu.

A papírokat ellenőrző rendőr elmondta, hogy az a személy, aki a határátkelőhelyen bemutatkozott, hasonlított a személyazonossági okmányban szereplő személyre. A rendőrség elfogatóparancsot adott ki ellene.

Péntek este a kolozsvári bíróság európai elfogatóparancsot adott ki Cărălin Cherecheș ellen, miután a rendőrség nem találta otthonában. A politikus egyébként bírósági felügyelet alatt állt, és megtiltották számára az ország elhagyását. Hetente kétszer kellett jelentkeznie a rendőrségen, legutóbb november 20-án, hétfőn járt ott.

Chereches közeli rokonai is előzetesben vannak, miután tetten érték őket Kolozsváron, amikor kenőpénzt akartak adni a bírónak, aki a jogerős ítéletet volt hivatott meghozni.

A korrupt politikus a magyarellenességéről is hírhedt volt, tavaly és idén is cirkuszt rendezett a városnapokon áruló kürtőskalácsos bódé körül: román zászlókat erősítettek a standra, mert azon a feliratokat magyar nyelven írták ki.

(Kiemelt képünk: Catalin Chereches, Baia Mare polgármestere. Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto via AFP)