Egy csepeli házból került elő több száz lopott bicikli – elfogták a tolvajokat

Rengeteg lopott biciklit rejtegettek egy csepeli házban.

2024. június 3., 18:36

Szerző:

Főként a Balaton környékéről lopták el azokat a bicikliket, amelyeket most egy csepeli családi házban találtak meg a rendőrök – számolt be róla az RTL Híradót idézve a Telex.

Az elmúlt években ez volt az egyik legnagyobb hazai sorozatlopási ügy, de mint utóbb kiderült, a kerékpárok egy részét Ausztriában lophatták el, így nemzetközivé vált az ügy, amelynek most egy bravúros nyomozást követően pont került a végére.

A nyomozás azután indult, hogy egy balatonfűzfői lakóparkból eltulajdonítottak egy biciklit, amit feljelentés követett. A térfigyelő kamerák segítségével a gyanú egy 33 éves Komárom-Esztergom vármegyei nőre terelődött, aki a kerékpár ellopásakor éppen a balatoni településen tartózkodott.

Több mint 250 biciklit loptak el

Kovács Zoltán, a balatonalmádi rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője elmondta, hogy rengeteg kamerafelvételt és telekommunikációs, illetve egyéb adatot gyűjtöttek be a nyomozás során.

A kamerafelvételek alapján vissza tudták keresni a nő autóját, és egyértelművé vált, hogy míg a Balaton felé tartva üres volt az autója, onnan Budapest felé távozva már ponyvával letakart bicikliket szállított. A nyomozás során kiderült, hogy a nő nem egyedül hajtotta végre a bűncselekményeket: bűntársa egy 41 éves férfi volt.

Siófóktól Balatonfűzfőig számos Balaton-parti településről tulajdonítottak el kerékpárokat, számuk a 250-et is meghaladja, és az sem okozott számukra problémát, ha egy-egy kerékpárt esetleg lánccal kikötve próbáltak biztonságban tudni a tulajok.

A nyomozók azonban náluk nem találták meg a bicikliket, így arra gyanakodtak, hogy azokat már továbbértékesítették. Egy 48 éves orgazda nyomára bukkantak, akinél ugyan szintén nem lelték a biciklik nyomát, de egy papírt találtak nála, amelyen az állt, hogy valaki átvett tőle 4 havi bérleti díjat. Az aláírás nem volt olvasható, de az „S” kezdőbetű értelmezhető volt, így a férfi minden ismerősét ellenőrizték, akinek ezzel a betűvel kezdődött a neve.

Így akadtak annak a férfinak a nyomára, aki végül elvezette a rendőröket egy csepeli házhoz, amelyet bérbe adott: innen kerültek elő a lopott biciklik.

Mivel az esetnek nemcsak magyar, hanem mit utóbb kiderült, osztrák érintettjei is lehetnek, az RTL Híradó információi szerint a magyar rendőrség felvette a kapcsolatot az osztrák kollégákkal. Ők is átnézik majd a kerékpárokat, és azonosításukat követően mindent megtesznek annak érdekében, hogy azok visszakerülhessenek majd a jogos tulajdonosaikhoz, ahogyan a magyar tulajdonosnak is igyekeznek majd visszajuttatni a bicikliket.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A Schadl–Völner-ügy nyolcadrendű vádlottját februárban jogerősen elítélték, mert bevallotta, hogy kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek, a végrehajtói kar volt elnökének. A bíróság ötmillióról két és félmillió forintra csökkentette a kiszabott pénzbüntetését, ugyanakkor közben a nyolcadrendű vádlott 73 millió forintos osztalékot vett ki a végelszámolás alatt álló irodájából.

A tanára vette attól  az általános iskolás gyerektől a kést, aki azt szerette volna, ha „sajókazaiak mind megfizetnének" – legalábbis erről írt a fiatalkorú a közösségi médiában közzétett bejegyzésében. A diák meg is üzente az osztályfőnökének: mindenkit meg akar ölni az osztályban.