Elektromos biciklivel lopta a malacokat egy sertéstelep dolgozója

Felpókozott ládában lopta a malacokat az egyik vésztői sertéstelep alkalmazottja, utána a Facebookon keresett vevőt az állatokra..

2024. március 26., 14:06

Szerző:

Csaknem kétszáz, 25 és 50 kiló közötti malacot lopott el a munkahelyéről egy férfi Vésztőn – közölte a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság kedden.

A police.hu oldalon azt írták (Olcsó húsnak büntetőeljárás lett a vége címmel), hogy a férfi tavaly április utolsó napján és májusban egy hónap alatt nyolcmillió forint kárt okozott a munkaadójának.

Magának tizenöt sertést tartott meg, azokat több fordulóval, az elektromos kerékpárjára gumipókkal rögzített ládában vitte haza.

Emellett adott is el egy mezőgyáni és két vésztői férfinak az állatokból, és az egyik közösségi oldal piacterén is hirdette a szerzeményeit.

A vevők rendszerint éjszaka mentek a telephelyhez, az állatgondozó a kerítésen át adta ki nekik a jószágokat, így ők is tisztában voltak azzal, hogy az állatok lopottak.

A Szeghalmi Rendőrkapitányság az állatgondozót sikkasztás, a vásárlókat pedig pénzmosás bűntett elkövetésével gyanúsítja. A büntetőeljárás iratait továbbították az ügyészségre – közölték.

Nagyüzemben lopták a disznókat egy túrkevei telepről is

Mint azt a hónap elején megírtuk, vádat emelt a Mezőtúri Járási Ügyészség három férfi ellen, aki 65 disznót és több tonna takarmányt tulajdonított el a múlt év elején egy túrkevei telepről – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség. A tájékoztatás szerint a két túrkevei és a mezőtúri férfit bűnszövetségben elkövetett lopással vádolják.

A három férfi 2023. január elején egyeztetett a bűncselekményről, miután megtudták, hogy a sertéstelep kamerarendszere mikor van kikapcsolva. A takarmányra és a sertésekre az egyikük szerzett vevőt. A lopások idejét, mennyiséget a vevői igényekhez szabták, és előre megállapodtak a vételár felosztásának módjában is.

A vádlottak közül ketten 2023. január eleje és 2023. február 24. között heti rendszerességgel összesen 65 sertést, valamint 2,5 tonna takarmányt tulajdonítottak el a telephelyről, ezeket személygépkocsival és ahhoz kapcsolt utánfutóval szállították el. Ezt követően egy-két napon belül a harmadik társuk értékesítette az árut, amelyről a vevők nem tudták, hogy lopott.

Az eltulajdonított sertések és takarmány értéke mintegy 4 millió forint volt. A nyomozás során 31 sertést lefoglaltak, ezek értéke megtérült - áll a közleményben.

Tiszacsegén is eltűntek a malacok, de visszaszerezték őket

Egy Tiszacsege térségében található telepről tavaly szeptemberben loptak el több sertést. Mint később kiderült, a tolvajok a telepen dolgoztak, és azért lopták el az állatokat, mert ezzel szerették volna kiegészíteni a fizetésüket. A rendőrök hamar rájöttek arra, hogy ott dolgozók is részt vehettek a bűncselekmény elkövetésében, és kiderült az is, hogy a cég egyik alkalmazottja találta ki az egészet.

Az egyik elkövető keresett egy vevőt, akit a telephelyre hívott a megbeszélt időpontra, majd szólt öt kollégájának, hogy segítsenek az állatokat felterelni a szállítóra. Munkatársait arról is tájékoztatta, hogy erről az üzletről a vezetőség nem tud, azonban biztosította őket arról, hogy mindenki megkapja a fizetséget a közreműködésért.

A 47 éves férfi részletes beismerő vallomást tett, és azt is elmondta, hogy a fizetésüket akarták kicsit kiegészíteni. A férfivel és társaival szemben lopás vétség miatt folytatott nyomozást a Balmazújvárosi Rendőrkapitányság. A rendőrök az ellopott állatokat visszaadták a gazdaság tulajdonosának.

(Kiemelt kép: mali maeder / Pexels)

 

 

 

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.