Kiszabadult a börtönből a 2000-es évek egyik legkegyetlenebb gyilkosa

Leülte a kiszabott börtönbüntetést. Szabadon élhet tovább, minden korlátok nélkül. 

2021. július 22., 12:48

Szerző:

A „Muki” néven elhíresült K. András kirabolta, megerőszakolta majd felgyújtotta a 18 éves P. Henriettát. A különös kegyetlenséggel elkövetett bűncselekmény után az orvosok három hétig küzdöttek a lány életéért, de belehalt a sérüléseibe. Az akkor 16 éves fiú annak idején a kiszabható legszigorúbb büntetést kapta. Ez azonban a héten lejárt, leülte a teljes kiszabott időt, így pártfogóra sem lesz szüksége. 

2006-ban Henrietta az esti busszal ment Makóra, hogy találkozzon az akkor néhány hete megismert barátjával. A fiú az este folyamán horgászni ment, ezért megkérte K. Andrást, hogy kísérje haza a lányt, de ő sosem tért haza.

Útközben a 16 éves fiú megerőszakolta a lányt, majd egy fához kötözte. Később visszatért hozzá, benzinnel leöntötte és felgyújtotta.

Az égés következtében a madzagok elolvadtak, és beleégtek Henrietta bőrébe. Ezek után a lány borzalmas kínok között vonszolta végig magát a földes úton, amíg a hagymát szüretelő munkások észre nem vették és nem hívták a mentőket. Henrietta testének a 60%-a megégett. 

Kezdettől K. András volt a gyanúsított

A fiú ötször tett tanúvallomást, ebből négyszer különbözőt, amiből a bíróság nem meglepő módon arra követeztetett, hogy szavahihetetlen. Egyedül csak azt vállalta magára, hogy leöntötte benzinnel a lányt. Henrietta az őt megtaláló munkásoknak azt mondta, elrabolták, megerőszakolták, és felgyújtották. Elképzelhetetlen tartották, hogy miután testének 60%-a megégett, és kínok között vonszolta magát 500–600 méteren át, ne az igazat mondja.

Mivel K. András ekkor még fiatalkorú volt, így a számára kiszabható legmagasabb büntetés 15 év volt, de csak 14 évre ítélték. Az indokolás szerint „sajnos az ölési cselekménynek ennél súlyosabb módja is van”, amelyre példaként a több emberen elkövetett emberölést említette a bíró. 

2009-ben a Blikk készített vele egy interjú, amelyben elmondta, hogy folyamatosan edz, hogy megtudja magát védeni a börtönben. Dicséreteket gyűjt, hogy csökkentsék a rá kiszabott büntetést viszont bocsánatot nem kér, mert nem ő ölte meg a lányt. 

Pártfogó nélkül szabadul

2021. július 20-án lejárt a letöltendő ideje. Nem feltételesen szabadul, hiszen leülte a rá teljes kiszabott büntetést, így a szabadságának korlátozása teljesen megszűnik. Az előírt szabályrendszer alapján pártfogói felügyeletre nincs szükség a börtönévek után. A makóiak egyelőre reménykednek benne, hogy K. Andrásnak sikerül integrálódni a társadalomba, és bíznak abban, hogy tanult a hibájából.

(Kiemelt kép: K. Andrást a kihallgatás után rendőrautóval szállítják vissza a börtönbe 2006 novemberében Forrás: Csongrád Megyei Hirlap Délvilág, 2006. november 18. (62. évfolyam, 270. szám) / Arcanum Digitális Tudománytár)



Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.