Gyüre-gyilkosság: a vád szerint Portik ölette meg gyerekkori barátját

Újabb gyilkosság Portik számláján. Az Energol Rt. egykori vezérének ezúttal Gyüre József 1999-es meggyilkolása miatt kell felelnie.

2021. július 21., 12:11

Szerző:

Az ügyészség Portik ellen felbujtóként emelt vádat, de a gyilkosság két feltételezett elkövetőjének is felelnie kell. 

Mint, ahogy azt korábban megírtuk 1999 májusában Budapesten a Karinthy úton bérelt lakásában holtan találták Gyüre József vállalkozót. A holttestet a lakás tulajdonosa találta meg, aki azonnal értesítette a rendőrséget, ők megállapították, hogy a férfit néhány nappal korábban fejbelőtték.

Az ügyészség szerdai közleményéből az is kiderül, hogy Gyüre lakásába két ismerőse csengetett fel, a vádhatóság szerint akkoriban mindhárman Portik Tamásnak az Energol Rt. egykori vezérének dolgoztak, tehát jól ismerték egymást. Az egyik férfinél volt egy hangtompítós gépfegyver, ezzel lőtték le Gyürét közvetlen közelről, majd a gyilkosság után a fegyvert a Dunába dobták, amit később hajléktalanok találtak meg és leadták a rendőrségen.

A „Tompa” becenevű Gyüre József és Portik Tamás jól ismerték egymást. Fiatalabb korukban bűntársak voltak néhány vagyon elleni bűncselekményben. Konkrétan telefonfülkéket fosztogattak együtt a ’80-as években. Később Gyüre is részt vett az olajozásban Portikkal, de az ügyészség szerint 1999-ben megromlott köztük a baráti viszony.

A rendőrségnek az ügyet annak idején nem sikerült megoldania. Később újra nyomozni kezdek, de ismét sikertelenül. A KR NNI Életvédelmi és Célkörözési Főosztálya 2020 őszén azonban ismét leporolta a Gyüre aktát és ezúttal úgy tűnik sikerrel jártak.

Idén februárban egy összehangolt akcióban a TEK kommandósai elfogták Portik egykori „katonáját” az 52 éves K. Gábort Dunakeszin, és meggyanúsították Gyüre József megölésével. K. Gábor neve egyébként már korábban is elhangzott egy bírósági tárgyaláson, mint a Gyüre-gyilkosság elkövetője. A Prisztás ügy kapcsán a koronatanú nevezte meg, aki azt is elmondta, hogy a férfi bérgyilkos volt, akit Portik Tamás bízott meg a leszámolással.

Gyüre lakásához azonban K. Gábor nem egyedül ment, volt egy tettestársa: Sz. József. Ő azonban úgy tűnik vádalkuzhatott, legalábbis erre lehet következtetni az ügyészség közleményéből, miszerint ellene az előre kitervelten elkövetett emberölési ügyben, bűnsegédként indítottak eljárást, de „együttműködésére tekintettel” ezt egy másik eljárás keretein belül tárgyalják.

Portik Tamás jelenleg jogerős büntetését tölti, a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, és a Prisztás-gyilkosság megrendelése miatt. Ezen kívül vádlott, mint felbujtó Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásának ügyében és egy emberölési kísérlet miatt is, amit Lakatos Csaba ügetőhajtó ellen követett el. Ezekhez jön most már gyerekkori barátja halálának megrendelése is. Az ügyben előkészítő ülés ősszel várható.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.