HVG: eligazításon fogták el a csalók strómanjait

Tizenkilenc személyt vittek el a belvárosi étteremből, köztük olyat is, aki korábban nem volt a látókörükben.

2023. október 13., 11:15

Szerző:

Ukrán vezetésű, magyar állampolgárságú strómanbandát kapcsolt le a rendőrség múlt héten. A szervezet tagjai egy budapesti belvárosi étteremben tartózkodtak, egy ukrán férfi tartott eligazítást éppen. A rendőrség bevárt minden tagot, így 19 személyt vittek el a helyszínről, az ügynek összesen 33 gyanúsítottja van jelenleg. A HVG cikke szerint a szervezet több mint 212 millió forintot csalt ki. 

Farkas Péter, a BRFK gazdaságvédelmi főosztályának vezetője közölte a lappal, hogy látkörükbe került egy minden eddiginél fontosabb alak – egy büntetlen előéletű ukrán férfi – az országos szintű online csalások ügyében, az ő kapcsán pedig több megyei szálai találkoztak.

A férfi jogszerűen tartózkodik Magyarországon, és valamennyire magyarul is beszél. A bűnbanda vélhetően csak a strómanni feladatokat látta el, de az ukrán férfi a csalókkal is kapcsolatban állhat – tette hozzá Farkas. Elfogásukat követően az ismert kár egy része, 30 millió forint került elő. 

A csalók leggyakoribb trükkje a Foxpost-csalás volt, lényegében az online hirdetéseknél a termék csomagküldő szolgálaton keresztül történő szállítását kérik, és a gyrosabb ügyintézés érdekében az eladónak a csomagküldő szolgálat eredeti weboldalához megtévesztésig hasonlító linket küldenek, amelyen a csalók elkérik a banki adatokat, és ezzel strómanjaik számláira irányítják a pénzeket – összegzi a Telex.

A csalók nem is biztos, hogy Magyarországon vannak. A telefonálást máshonnan is elvégezhetik, csak a pénzfelvételhez kell az itthoni személyes jelenlét – tette hozzá Farkas.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pexels.com/Cottonbro Studio)