Férfi börtönbe kerül a nemi erőszakért elítélt transznemű nő

Isla Bryson két nőt erőszakolt meg akkor, amikor még férfiként élt, azóta pedig átoperáltatta magát. A glasgow-i Legfelsőbb Bíróság Brysont nemi erőszakért ítélte el, viszont nem a nők számára fenntartott Cornton Vale börtönbe kerül.

2023. január 26., 16:14

Szerző:

A glasgow-i Legfelsőbb Bíróság bűnösnek talált Isla Brysont két nő megerőszakolásában, amikor még férfi volt. A 31 éves – már – nőt a stirlingi Cornton Vale női börtönben tartják fogva az ítélethirdetés idejéig – írta a SkyNews.

Emiatt viszont aggodalmak merültek fel a többi női rab biztonságával kapcsolatban. Méghozzá olyan szinten, hogy a skót parlament miniszterelnöki kérdések órájában is szóba került a téma. Nicola Sturgeon, skót miniszterelnök azt mondta, hogy a börtönszolgálat kockázatértékelést végez jelenleg. 

„Ezt a foglyot nem a Cornton Vale női börtönben fogják fogvatartani”

 – hangsúlyozta.

Bryson az áldozatait még nemváltozása előtt támadta meg, amikor még Adam Graham néven ismerték. A tárgyaláson elhangzott, hogy Bryson 2016-ban megerőszakolt egy nőt a nyugat-dunbartonshire-i Clydebankban, egy másikat pedig 2019-ben a glasgow-i Drumchapelben. Bryson mindkét áldozatával online ismerkedett meg.

Bryson tagadta a vádakat, és azt mondta a bíróságnak, hogy „soha nem bántana más embert”. Az esküdtszék azonban mindkét nemi erőszak vádjában bűnösnek találta.

Angliában és Walesben a börtönszolgálat eseti alapon kezeli a transznemű rabokat, és a transznemű nőknek át kell esniük egy szigorú kockázatértékelésen, amely figyelembe veszi a bűnelkövetési múltjukat és az anatómiájukat, mielőtt eldöntik milyen börtönbe helyeznék őket.

Yvette Cooper árnyékbelügyminiszter szintén bírálta a döntést, hogy Brysont női börtönben tartsák. „Ennek a veszélyes erőszaktevőnek nem kellene női börtönben lennie. Egyértelműnek kellene lennie annak, hogy ha valaki veszélyt jelent a nőkre, mert nők ellen követett el bűncselekményeket, akkor azt nem szabad női börtönben elhelyezni. Ez egyértelmű, és azt hiszem, a legtöbb ember egyetértene ezzel” – mondta Cooper a BBC Today című műsorában.

Fiona Cruickshanks, a skót börtönszolgálat (SPS) műveleti és védelmi vezetője elmondta, hogy ha egy rab különleges kockázatot jelent, akkor el lehet távolítani és el lehet különíteni a többi rabtól.

Kérdéses nemváltoztatásának oka

A tárgyalás során Bryson azt mondta az esküdteknek, hogy négyéves korában tudta, hogy transznemű, de csak 29 éves korában döntött a nemváltoztatás mellett. Ennek ellenére Bryson felesége, a 31 éves Shonna Graham azt állította, hogy férje döntése a nemváltásról cask színlelés és csak megpróbálja becsapni a hatóságokat. A Daily Mailnek úgy fogalmazott, hogy Bryson egyszer sem mondta neki, hogy rosszul érzi magát a testében.

„Teljes mértékben együtt érzek az igazi transznemű emberekkel, nehéz ezzel együtt élni, de Bryson csak a hatóságokat akarja átbaszni!”

Graham elmondta, hogy az elmúlt hét évben megpróbált elválni, de nem tudta felvenni a kapcsolatot Brysonnal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wiktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.