Félmeztelenül, késsel a kezében akart bejutni a Dohány utcai zsinagógába

A TEK fogta el azt a lengyel férfit, aki félmeztelenül, késsel a kezében akart bejutni a Dohány utcai zsinagógába.

2023. február 14., 17:02

Szerző:

A VII. kerületi Dohány utcai zsinagóga biztonsági szolgálatától értesítették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját 2023. február 13-án 19 óra 14 perckor, mert körülbelül egy órával korábban egy férfi megpróbált bejutni az épületbe. A biztonsági őrök, bejelentésükkel egyidőben elküldték az esetről készült kamerafelvételt, amelyen jól látszik, hogy a katonai ruházatot viselő, szakállas férfi félmeztelenre vetkőzött, és a kezében kést tartott – számol be az esetről a police.hu.

A TEK felderítői beazonosították az elkövetőt és annak tartózkodási helyét, majd a 29 éves lengyel állampolgárt szálláshelyén, egy, a zsinagóga közeli hostelben a TEK műveleti egysége elfogta. Nem zárják ki azt sem, hogy terrorista célzattal követte el tettét a gyanúsított. 

A fővárosi rendőrök felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatása indítványozására. A további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság folytatja.

(Kiemelt képünk pillanatkép. Forrás: Youtube)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.