Ez vár a Covid-igazolást hamisítókra

Covid-igazolásokat hamisító bűnszervezetet lepleztek le.

2022. január 5., 15:02

Szerző:

Újabb, hamis Covid-igazolásokat és PCR-teszteket gyártó bűnszervezetet lepleztek le az ukrán hatóságok Kárpátalján – adta hírül az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomán az MTI.

A közlemény szerint a négyfős hamisító csoport saját titkos nyomdát üzemeltetett, amelyben hamis dokumentumokat – nemzetközi Covid-igazolásokat és PCR-teszteket – állítottak elő. Körülbelül egy évig folytatták ezt az illegális tevékenységet, amellyel több százezer hrivnyát (1 hrivnya 11,65 forint) kerestek.

A klienseiket egy helyi egészségügyi intézményben dolgozó tettestársuk hajtotta fel számukra. 

Az országban már több, Covid-igazolásokat és PCR-teszteket hamisító csoportot lepleztek le, és Kárpátalján sem ez volt az első. December közepén az ukrán határőrség számolt be arról, hogy a megyében az egyik határátkelőnél folyt illegális kereskedelem ilyen dokumentumokkal.

A hamis iratok darabjáért 50 eurót kértek az elkövetők. A Kijev megyei rendőrség pedig kedden számolt be arról, hogy december 28. és január 3. között a kijevi Boriszpil nemzetközi repülőtéren 19-en mutattak be hamisnak látszó Covid-igazolást.

(Kiemelt kép: Bécs, Ausztria - Covid-igazolást lehet vásárolni a Liesing internetes platformon 2021. május 6-án Ausztriában. Fotó: Johann Schwarz / APA-PictureDesk via AFP)