Embercsempész ellen indítottak eljárást

Indítványozták a letartóztatását egy, a szerb-magyar hátáron működő bűnszervezet pénzét mozgató férfinak.

2023. május 3., 09:11

Szerző:

Eljárás indult a Svédországban élő szír férfi ellen, aki éveken át „mozgatta” a szerb-magyar határon működő embercsempész bűnszervezet pénzét, az ügyészség indítványozta a letartóztatását. Megalapozott gyanú szerint a férfi fizette ki a déli határszakasz szerb oldalán működő szervezet sofőrjeit hawala, azaz informális pénzátutalási rendszeren keresztül.

Az illegális bevándorlók letétbe helyezték a határátlépést megelőzően a szerb határtól az osztrák határig történő átkísérés és szállítás 1500-3000 eurós fejenkénti díját, majd ha sikeres volt a szállítás, a sofőrök kapcsolatba léphettek a gyanúsítottal, aki egy budapesti kávézóban vagy a piacon kifizette a szervezetnél letétbe helyezett összeget a szállítóknak. 

A férfi feltehetően 2020-2021-ben volt a bűnszervezet tagja, koordinálta az embercsempészéshez kötődő hawala tevékenységből származó pénzek Európára kiterjedő mozgatását.

Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatást - tudatta a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője. A nyomozók őrizetbe vették a férfi szír állampolgárságú társát is, aki a pénzek kifizetésében nyújtott segítséget.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.