Újabb elfogatóparancsot adott ki a rendőrség a budapesti utcai támadások ügyében

Újabb elfogatóparancsot adtak ki a „Kitörés napja” elnevezésű rendezvény vélt résztvevői elleni budapesti utcai támadások ügyében, ezúttal egy német állampolgárságú nő ellen. Egy német férfi és egy német nő körözését már a múlt héten elrendelték; főügyészségi közlés szerint az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket.

2023. február 24., 19:26

Szerző:

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken azt közölte: az eljárásnak jelenleg négy gyanúsítottja van. Korábbi tájékoztatásuk szerint már az első bűncselekményt követő 48 órán belül elfogtak és őrizetbe vettek három külföldi (két német és egy olasz), valamint egy magyar gyanúsítottat. Most azt írták, a gyanúsítottak közül a nyomozás során beszerzett újabb bizonyítékok elemzése alapján a BRFK kezdeményezte a magyar gyanúsított letartóztatásának megszüntetését. A nőt szabadon bocsátották, de a büntetőeljárásnak továbbra is gyanúsítottja.

Egy német állampolgárságú 20 éves férfi és egy 22 éves nő ellen a budapesti nyomozók a múlt héten közösség tagja elleni erőszak miatt adtak ki körözést és kezdeményezték európai elfogatóparancs kibocsátását. Az érvényben levő körözések mellett a BRFK csütörtökön újabb elfogatóparancsot adott ki: ezúttal egy 2002-es születésű német nő ellen.

Nagyobb csoportba verődve, viperákkal és más eszközökkel támadtak

Hangsúlyozták: a bűncselekménysorozat felgöngyölítésére létrehozott nyomozócsoport a külföldi hatóságokkal szorosan együttműködve folytatja a további elkövetők azonosítását és felkutatását. A Fővárosi Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a BRFK a Budapest különböző pontjain a „Kitörés napja” elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen a február 11-ét megelőző napokban elkövetett támadások miatt közösség tagja elleni, felfegyverkezve, csoportosan elkövetett erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt nyomoz. Az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket.

A rendőrség korábbi sajtótájékoztatóján azt közölte, a teleszkópos botokkal, úgynevezett viperákkal, valamint boxerekkel és más eszközökkel végrehajtott támadásokat hét-nyolc ember követte el, de a társaságnak vélhetőleg tíz-tizenöt tagja lehet. A támadók előbb lengyel turistákat vertek össze – a sértettek közül ketten súlyos, töréses sérüléseket szenvedtek -, majd egy nappal később egy férfit bántalmaztak hasonló módon Gazdagréten, ő könnyebben sérült meg. Ezután a belvárosi Bank utcában egy koncertről hazainduló párt vertek össze, a férfi súlyosan megsérült, az I. kerületi Mikó utcában pedig egy német párt bántalmaztak súlyosan.

(Kiemelt képünk illusztráció: Egy új, Audi A3 típusú rendőrautó a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság új rendőrautóinak átadásán Pécsen 2015. február 19-én. MTI Fotó: Sóki Tamás)

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli gyermekpornográfia és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető népszerű internetes játékokba bekapcsolódva 14 kiskorú fiúval alakított ki bizalmi kapcsolatot, amelynek köszönhetően tőlük intim fotókat és videókat szerzett meg. A vádlott a tényleges kilétét úgy leplezte, hogy mindehhez egy külföldön élő fiatal ismerőse arcképét jogellenesen felhasználta.