Nem nyomoz a rendőrség a BME gólyatáborában történtek miatt

Elutasította a rendőrség a BME VIK gólyatáborában történtek miatt tett feljelentést, mondván, el is lehetett hagyni a helyszínt. 

2024. szeptember 21., 11:03

Szerző:

A Készenléti Rendőrség szerint rendben van, ha egy gólyatáborban diákokat aláznak meg – értékelte a Demokratikus Koalíció politikusa, Vadai Ágnes azt a határozatot, amelyben elutasították a BME Villamosmérnöki Karának gólyatáborában történt megalázó és félkatonai bánásmód miatt tett feljelentést – írja a Népszava.

Minek ment oda esete: el is lehetett hagyni a gólyatábort, ezért nem nyomoznak

A BME VIK gólyatáborában történtekről korábban portálunk is írt. A hallgatói beszámolók alapján az esemény inkább emlékeztetett egy rossz kiképzőtáborra mint gólyatáborra: a diákoknak magázódniuk kellett, korlátozták a mosdó használatát, volt motozás, átfésülték a táskákat, a gyógyszereket pedig elkobozták.

A témában Vadai Ágnes Polt Péterhez fordult, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, a rendőrség azonban arra jutott, hogy nem történt bűncselekmény. A határozat szerint a rendőrség azt vizsgálta, hogy fennáll-e a kényszerítés bűntette, a kiszolgáltatott személy megalázásának vétsége, valamint a becsületsértés vétsége.

Az elutasítást leginkább azzal indokolták, hogy a gólyatábort szabadon el lehetett hagyni.

Íme, nincs itt semmi látnivaló

A gólyatábort augusztust 14-17 között Bodajkon tartották. A diákok elmondták, hogy 

  • tűző napon gyalogoltatták a gólyákat a táborba egy órán keresztül
  • a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették
  • csak magázódni lehetett
  • első este csak későn kaptak enni

Mindezt úgy, hogy előző este az összes táskát kipakoltatták a gólyákkal, és elvették még a gyógyszereket is.

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. (Ha szerencséd volt rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbbéves). A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Első nap csak késő este kaptunk enni.

– olvasható az egyik beszámolóban. Ebből kiderült még, hogy a szobák koedukáltak voltak, 13 fiúra „jutott” 1- 2 lány. A diákok elmondása szerint minden szobában aludt a földön két felsős azért, hogy "testükkel megakadályozzák" a mosdóba való kijutást, erre ugyanis külön szabály vonatkozott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hivatalos Facebook oldala)