Kegyetlen dolgok történtek a BME gólyatáborban

Ez az a gólyatábor, ami arról vált ismertté, hogy az elsősök nem vihettek be óvszert.

2024. augusztus 21., 09:25

Szerző:

Kegyetlenül bántak a gólyákkal abban a táborban, amely nemrég arról híresült el, hogy maga az Egyetemi Hallgatói Képviselet döntött úgy, hogy nem vihetnek be óvszert – írja az Eduline. A gólyatábort augusztust 14-17 között Bodajkon tartották. A diákok elmondták, hogy 

  • tűző napon gyalogoltatták a gólyákat a táborba egy órán keresztül
  • a gurulós bőröndöket is csak kézben cipelhették
  • csak magázódni lehetett
  • első este csak későn kaptak enni

Mindezt úgy, hogy előző este az összes táskát kipakoltatták a gólyákkal, és elvették még a gyógyszereket is.

Érkezéskor az összes táskát kipakoltatták és minden egyes ruhádat kirázatták: póló, nadrág, alsónadrág, bugyi, melltartó, sőt a zoknit is. (Ha szerencséd volt rázhattad te, vagy ha nem volt, akkor az egyik felsőbbéves). A kaját (szendvicset, kávét) ki kellett dobni, gyógyszert elkobozták (fájdalomcsillapítót is). Este kérni kellett, ha szükséged volt rá. Mindenkinek kötelező a testi motozás, amit a biztonsági szolgálat végzett. Első nap csak késő este kaptunk enni.

– olvasható az egyik beszámolóban. Ebből kiderült még, hogy a szobák koedukáltak voltak, 13 fiúra „jutott” 1- 2 lány. A diákok elmondása szerint minden szobában aludt a földön két felsős azért, hogy "testükkel megakadályozzák" a mosdóba való kijutást, erre ugyanis külön szabály vonatkozott.

A gólyatábor leginkább egy kiképzőtáborra hasonlított 

"Külön mosdószünetek voltak. Napi max 3 db. 1 perc után üvöltve jöttek, hogy menjenek ki az emberek, jönne a következő csapat. A fürdés sem volt sokkal jobb. Fiúknak 2, lányoknak 5 percük volt. Stopperrel mérték. Ebbe beletartozott a tusolás, a fogmosás, a mosdózás és az öltözködés. Végig egy piros baseballütővel ütötték a falat és a zuhanyfülkéket, üvöltöztek, hogy siessünk, mindenki ránk vár. Nagymosdózni tilos volt, esélyed sem volt rá, mindig verték a fülke ajtaját."

– írta az egyik diák, aki szerint a táborban végig magázódni kellett, a felsőbb évesek megakadályozták a spontán csoportosulásokat így inkább egy kiképzőtáborra hasonlított, mint egy gólyatáborra, de arra is akadt példa, hogy a szervezők az alvókról készítettek fényképet, amit az egész tábor előtt kivetítettek.

Többen a megalázó bánásmód miatt korábban hazamentek

A BME VIK gólyatábora volt az, ahova maguk a hallgatók gondolták úgy, hogy tilos óvszert bevinni. Radács Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke akkor ennek kapcsán azt nyilatkozta:

„Valóban igaz, hogy a gumióvszer »a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik», azonban a mi meglátásunk szerint a szexuális kontaktus elkerülése egy fokkal eredményesebben tölti be ugyanezt a szerepet. A gólyatáborok szervezői ezt a táborban hangsúlyozzák és fokozottan felhívják a gólyák figyelmét, hogy a tábor ideje alatt kerülendő a szexuális kontaktus”

Hogy a szextilalom betartását a BME gólyatáborában pontosan miként ellenőrzik, az nem derült ki, de a szervezők azt írták,

„minden gólya felhőtlen szórakozására kiemelt figyelmet fordítanak, továbbá egész nap számon tartják a gólyák közösségi aktivitását a szabályok betartása érdekében, még a szabadidőben is”.

Radácsi úgy gondolja, hogy bár a szabályaik „szigorúbbak a megszokottnál, de biztosítani tudják azt, hogy minden gólya úgy távozzon a táborból, hogy értékteremtő, jó hangulatú, biztonságos kikapcsolódásban volt része”.

A BME VIK gólyatáborának közösségi oldalán a posztok alatti kommentelést korlátozták. Az esettel kapcsolatban az Eduline megkereste a BME-t és a szervezőket is, amint válaszolnak, azonnal beszámolnak róla.

(Kiemelt kép: bme.hu)