BME gólyatábor: az oktatási jogok biztosa is vizsgálatot indított

Vizsgálatot indított az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem botrányos gólyatábora miatt.

2024. augusztus 23., 14:12

Szerző:

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt. Aáry-Tamás Lajos pénteken az MTI-vel azt közölte: sajtóhírekből értesült arról, hogy a BME egyik gólyatáborában az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek.

„Hivatalból vizsgálatot indítok, amelyben a BME rektorától teljeskörű tájékoztatást kérek a történtekről” – tette hozzá. Tájékoztatása szerint mindazok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár a nevük elhallgatása mellett megtehetik ezt a www.oktbiztos.hu honlapon megtalálható elérhetőségek bármelyikén.

„Az elmúlt 25 esztendőben kiemelt jelentőséggel vizsgáltam az egyetemi hallgatók méltóságát sértő vagy veszélyeztető helyzeteket, ebben az esetben is így járok el” 

– írta az oktatási jogok biztosa.

Jövőre központilag szervezett gólyatábor lesz

Korábban megírtuk: megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását. A testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésben részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával csütörtökön tartotta meg első ülését.

A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét – írták közleményükben, hozzátéve: az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz A munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit.

Nem a mostani volt az első gólyatábor-botrány

A BME gólytáborának botránya azzal kezdődött, hogy a szervezők még a kezdés előtt egészen fura kérdéssel fordultak a frissen felvett hallgatókhoz: megtiltották, hogy gumióvszert vigyenek magukkal. Emellett az eseményen – sajtóhírek szerint – többek között állandó volt az üvöltözés a táborvezetők részéről, a résztvevő új hallgatókat megmotozták, a gyógyszereiket elvették, stopperrel mérték a mosdószüneteket. 

Ráadásul nem is az idei volt az első eset, amivel a hírekbe került a BME gólyatábora. Tavaly nyáron 71-en kaptak ételméregezést a gólyatáborban, és mint kiderült: két szervezőnek ügyeleti ellátásra is szüksége volt, őket a siófoki kórházba szállították. Folyadékpótlást követően néhány órán belül ők is elhagyták az intézményt.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hivatalos Facebook oldala)