Jövőre már központilag szervezik a gólyatáborokat a műszaki egyetemen

Kivizsgálnak minden panaszt, ami a gólyatáborral kapcsolatban beérkezett.

2024. augusztus 23., 12:47

Szerző:

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását - közölte az egyetem pénteken az MTI-vel. A testület Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésben részt vevő valamennyi érintett terület munkatársainak bevonásával csütörtökön tartotta meg első ülését.

A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét – írták, hozzátéve: az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz A munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek érdekében belső kommunikációs csatornát nyit.

Jól élményt akarnak adni a gólyatábor diákjainak

A BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort, a rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy egy „teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen" vehessenek részt a diákok.

„Fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire, de a megújulás része a szemléletváltás annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat" 

– írta közleményében az egyetem.

Felügyelet is lesz

Kitértek arra is, hogy a táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is pszichológusokkal, mentálhigiénés és beilleszkedést támogató tanácsadást is nyújtva. Ezenkívül a BME továbbfejleszti a hallgatókat támogató szolgáltatásokat, amelynek pszichológus munkatársaihoz év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel, problémáikkal a hallgatók.

Már beszámoltunk róla, hogy kegyetlenül bántak a gólyákkal abban a táborban, amely nemrég arról híresült el, hogy maga az Egyetemi Hallgatói Képviselet döntött úgy, hogy nem vihetnek be óvszert – írja az Eduline. A gólyatábort augusztust 14-17 között Bodajkon tartották. 

Az eset kapcsán a BME-t is az Eduline megkereste az egyetemet. Válaszában az intézmény azt írta:

„A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme."

- olvasható a Műegyetem levelében, majd hozzátették, hogy a fent említett cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik. Ennek érdekében készült el a tábor házirendje is, amelyhez más gólyatáborokban szerzett, több éves tapasztalatokat is felhasználtak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)