Válaszolt az egyetem a gólyatáborban történt kegyetlenségekre

A gólyatábort szervező egyetem szerint mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakítanak ki.

2024. augusztus 22., 11:29

Szerző:

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem e-mailben válaszolt az Eduline megkeresésére a gólyatábor kegyetlenségei kapcsán, amelyben leszögezték, hogy "mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakítanak ki."

Szerdán beszámoltunk arról az Eduline alapján, hogy kegyetlen dolgok történtek a BME bodajki gólyatáborában. Többek között:

  • a gólyáktól elvették a gyógyszereiket a belépéskor
  • nem vihettek be a táborba magukkal óvszert
  • első este későn kaptak enni
  • koedukált szobákban helyezték el a lányokat
  • stopperral mérték az esti zuhanyzást
  • alvókról készítettek képet, majd azt kivetítették a tábor előtt

Az eset kapcsán a BME-t is az Eduline megkereste az egyetemet. Válaszában az intézmény azt írta:

„A BME kötelessége nemcsak a hallgatók oktatása, illetve szakmai pályára állítása, hanem minden körülmények között a biztonságuk védelme"

- olvasható a Műegyetem levelében, majd hozzátették, hogy a fent említett cél a gólyatáborokra kiemelten vonatkozik. Ennek érdekében készült el a tábor házirendje is, amelyhez más gólyatáborokban szerzett, több éves tapasztalatokat is felhasználtak.

Továbbá a BME kijelentette:

"A Műegyetem az egyetemi vezetés és a hallgatói képviseletek részvételével felállított egy munkacsoportot, amely vizsgálatot indít a gólyatáborok kapcsán, felülvizsgálja az eddigi szabályozást, valamint a tapasztalatok és a kihívások alapján mindenki számára megnyugvást jelentő, biztonságot adó és a méltóságot garantáló szabályokat alakít ki."

Mint ismert, kegyetlenül bántak a gólyákkal abban a táborban, amely nemrég arról híresült el, hogy maga az Egyetemi Hallgatói Képviselet döntött úgy, hogy nem vihetnek be óvszert – írja az Eduline

Többen a megalázó bánásmód miatt korábban hazamentek

A BME VIK gólyatábora volt az, ahova maguk a hallgatók gondolták úgy, hogy tilos óvszert bevinni. Radács Kristóf, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke akkor ennek kapcsán azt nyilatkozta:

„Valóban igaz, hogy a gumióvszer »a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésében kulcsszerepet játszik», azonban a mi meglátásunk szerint a szexuális kontaktus elkerülése egy fokkal eredményesebben tölti be ugyanezt a szerepet. A gólyatáborok szervezői ezt a táborban hangsúlyozzák és fokozottan felhívják a gólyák figyelmét, hogy a tábor ideje alatt kerülendő a szexuális kontaktus”

Hogy a szextilalom betartását a BME gólyatáborában pontosan miként ellenőrzik, az nem derült ki, de a szervezők azt írták,

„minden gólya felhőtlen szórakozására kiemelt figyelmet fordítanak, továbbá egész nap számon tartják a gólyák közösségi aktivitását a szabályok betartása érdekében, még a szabadidőben is”.

Radácsi úgy gondolja, hogy bár a szabályaik „szigorúbbak a megszokottnál, de biztosítani tudják azt, hogy minden gólya úgy távozzon a táborból, hogy értékteremtő, jó hangulatú, biztonságos kikapcsolódásban volt része”.