Arcon ütötte és leköpte a kalauzt

Az ítélettel szemben a vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett.

2021. szeptember 19., 07:23

Szerző:

A Szerencsi Járásbíróság ítéletet hozott a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárásban, írja a birosag.hu A megállapított tényállás szerint a vádlott 2020. május 5-én este a tiszalúci állomáson szállt fel a Szerencs felé tartó vonatra.

A jegyellenőr sértett észlelte a vádlott ittas állapotát, ezért nem adott jelzést a mozdonynak az indulásra. A sértett felszólította a vádlottat menetjegye átadására, aki közölte: most szabadult a börtönből, ezért nincs jegye. A kalauz ekkor arról tájékoztatta, hogy a vonaton is megveheti azt, illetve felszólította a szabadulását igazoló okirat bemutatására. Mivel a vádlott ennek nem tett eleget és pénz híján jegyet sem tudott venni, így a sértett leszállította a vonatról. A vádlott a peronon arcon ütötte és köpte a sértettet.

A jegyellenőr közfeladatot ellátó személynek minősül. A bíróság a vádlottat a fenti bűncselekmény elkövetése miatt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből. Súlyosító körülményként értékelte a vádlott erőszakos többszörös személyi minősültségét meghaladó büntetett előéletét, valamint elkövetéskori, önhibából eredő ittasságát, míg enyhítő körülménynek tekintette azt, hogy a sértett a vádlott bocsánatkérését elfogadta.

Az ítélettel szemben a vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett, az ügyészség 3 munkanapot fenntartott a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, ezért az ítélet nem jogerős.

 

(Kiemelt kép: Budapest, 2021. szeptember 1. Vonatok a Nyugati pályaudvaron 2021. szeptember 1-jén, miután átadták az állomás megújult utascsarnokát. A pályaudvar teljes tetőszerkezetének felújítása a tervek szerint jövő nyárra fejeződhet be. MTI/Illyés Tibor)

Tegnap 19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.