Állatkínzás: 81 kutyát mentettek ki – még a mélyhűtőből is kerültek elő tetemek

Egy zalakoppányi házból került elő 81, borzalmas körülmények között tartott kutya és két racka juh. Az állatkínzás felelőse egy mentálisan sérült külföldi nő.

2024. augusztus 14., 09:58

Szerző:

Nyolcvanegy kutya és két racka juh menekült meg, huszonegy kutyatetemet viszont a mélyhűtőben találtak. Egy külföldi szaporító házából mentették ki az állatokat – írja az állatkínzás kapcsán a Zaol a Szurkolók az Állatokért Alapítvány Facebook-bejegyzése alapján.

„Több állatvédő szervezettel, jegyzővel, kormányhivatallal, hatósági állatorvossal, rendőrséggel, majd később a bűnügyi helyszínelőkkel a munkát tegnap kora este befejeztük, az ingatlant kiürítettük. Minden kutya eljött. Cukik, kapkodósak, tüzelő szukák, raptorok, babák, vemhesek, idősek, betegek, mindenki kijött. 12 kutya kivételével, a többiek soha nem hagyták el a ketrecüket vagy a házat. Ezek a kutyák most voltak kint a levegőn először, most látták a napot, érezték a szelet, és most találkoztak emberekkel (a gazdájukon kívül)! Elmebaj.”

– olvasható a bejegyzésben.

Hozzátették: sajnos a mentális probléma ennél a külföldi nőnél is nyilvánvaló volt, a gyűjtögetés és a mélyhűtőben tárolt halott kutyák is ezt bizonyítják.

„Fertő, hugy, szar….csak a szokásos”

– tették hozzá.

A mentésben a következő szervezetek vettek részt: Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület, Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület, Elisabeth menedék, Aprajafalva Yorki Rescue, Fekete István Állatvédő Egyesület – Szombathely, Uszkár Fajtamentés – Nagyatád, Jeromos Egyesület, Noé Állatotthon Alapítvány, Mentsvár az Állatokért Alapítvány, Siófoki Állatvédő Alapítvány, Ebremény Kutyavédő Egyesület, Szimat Állatvédő Egyesület, Szurkolók az Állatokért Alapítvány, valamint a zalakoppányi hivatal és a Zala Vármegyei Kormányhivatal.

Mint kiderült: a megmentett állatok menhelyekre, állatvédő szervezetekhez kerültek. 

Ezzel a nagyszabású akcióval az egyébként is zsúfolásig levő zalai menhelyek meg is teltek, szükség lenne az örökbefogadókra, és természetesen a segítségre is: 

  • kölyök és felnőtt száraztápra, 
  • konzervre, 
  • roboráló szerekre
  • kullancs és bolha elleni szerekre
  • tisztítószerekre.

És hozzájárulásra az állatorvosi költségekhez, amelyek ennyi eb esetében minden bizonnyal nagyon magasra rúgnak majd – írja a lap.

Kidobta az erkélyről: Húsz métert zuhant a kutya

A kutya nem élte túl, jogerősen ötven nap elzárást kapott az a budapesti férfi, aki ledobta saját kutyáját  – írtuk meg még májusban. Mindössze egyetlen ülés alatt döntést hozott a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék Cs. Csaba ügyében. 

A férfi védője a perbeszédében arra hivatkozott, hogy folyamatosan gondozta az apró négylábút, rendszeresen járt vele állatorvoshoz is. Az ügyvéd meglátása szerint komoly hibákat vétett az elsőfokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság, ezért kérte a Dr. Albertné Dr. Lackner Gertrúd által vezetett tanácsot, hogy mentsék fel a férfit bizonyítottság hiányában. A védő hivatkozott arra is, hogy korábban már volt arról is szó, hogy nem a férfi dobta le a kutyát, hanem az magától esett ki az erkély korlátjai között. A rövid, mindössze egy órás ülésen nem jelent meg az ügyészség képviselője, így a csütörtöki ülésen nem hangzott el vádbeszéd.

A férfi az utolsó szó jogán azt mondta, ártatlan, és soha nem bántotta a kutyáját. Védője a tárgyaláson arra is hivatkozott, hogy a kutya magától esett le az erkélyről – írja a Hvg. A kutyus gazdája mindössze annyit mondott: „Ártatlan vagyok, soha nem bántottam a kiskutyámat!”

A negyedikről dobta le a kutyát

A vádirat szerint a terhelt 2020. május 19-én – ismeretlen előzményi okok miatt – felfokozott indulati állapotban ledobta a kisméretű yorkshire terrier fajtájú kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő 4. emeleti teraszáról. A férfit korábban 50 nap elzárással büntették volna, amiért a vád szerint kidobta a saját kutyáját az erkélyről. A korábbi, nem jogerős ítélet szerint a férfi, Cs. Csaba 2020. május 19-én – ismeretlen előzmények után – felfokozott indulati állapotban ledobta yorkshire terrier kutyáját lakásának 20 méter magasságban lévő, 4. emeleti teraszáról. Az elszenvedett sérülések következtében a kutya elpusztult.

A bíróság az elsőfokú ítélet szóbeli indoklásában hangsúlyozta, „a férfi tette egyszeri, indulati cselekmény volt, amelynek áldozata a kiskutya lett”. A bíróság álláspontja szerint a védtelen élőlénnyel szembeni erőszakos magatartásnak büntetőjogi következménye kell hogy legyen. Enyhítő körülményként értékelték a vádlott büntetlen előéletét és súlyos betegségét, valamint azt, hogy hosszabb idő telt el azóta, súlyosító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a „cselekmény gátlástalanságát”.

A kiszabott 50 nap elzárás büntetés alkalmas arra, hogy a vádlottat, de akár másokat is visszatartson hasonló jellegű bűncselekmények elkövetésétől, állapította meg akkor a bíróság. 

(Fotó: Szurkolók az Állatokért Alapítvány)