Újabb fordulat Lengyelországban – az ügyészségen támad vissza a PiS

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt kétévi börtönre ítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében.

2024. január 12., 18:24

Szerző:

Az ellenzéki lengyel Jog és Igazságosság párt két képviselője az államügyészséghez fordul bűncselekmény elkövetése gyanújával, miután a szejm elnöke, Szymon Holownia kijelentette, hogy a PiS két elítélt és bebörtönzött képviselőjének, Mariusz Kaminskinak és Maciej Wasiknak megszűnt a parlamenti mandátuma – írta meg az infostart.hu.

Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski képviselők ezt pénteken közölték az X közösségi platformon.

Az elnök, Andrzej Duda csütörtökön bejelentette, hogy kegyelmi eljárást kezdeményez a hivatali hatalommal való visszaélés miatt kétévi börtönre ítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében. Kaminskival és Wasikkal kapcsolatban kedden az elnöki palotában intézkedtek, noha az államfő nem tartózkodott ott.

Az elnöki bejelentést kommentálva, Szymon Holownia csütörtökön kiemelte, hogy bár az államfő döntése rendezheti a helyzetet, ugyanakkor semmi sem változtatja meg azt a tényt, hogy a két elítélt képviselő parlamenti mandátuma megszűnt. Szerinte ugyanis a törvény szerint két jogerősen elítélt személy nem lehet parlamenti képviselő, ezért az elnöki kegyelem sem vonatkozhat erre – írja a lap. 

A két PiS-képviselő erre válaszul bejelentette, hogy az ügyészséghez fordulnak azzal a gyanúval, hogy Holownia bűncselekményt követett el, amikor Kaminski és Wasik mandátumának megszűnéséről nyilatkozott, hasonlóan Donald Tusk volt miniszterelnökhöz, aki a szejm elnökének döntését a hivatalos közlönyben közzétette.

2015 márciusában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wasikot nem jogerősen 3 évre ítélték börtönre, emellett 10 évre eltiltották közhivatal betöltésétől azzal a váddal, hogy a korrupcióellenes hivatal (CBA) vezetőiként az első PiS-kormány idején, 2005-2007 között hivatali hatalommal való visszaélést követtek el. Azonban röviddel azután, hogy Andrzej Duda elnöki mandátumának kezdetét vette, kegyelmi eljárást indított, és a két politikust kegyelemben részesítette. 2016-ban a varsói kerületi bíróság lezárta az ügyet.

Azonban a legfelsőbb bíróság 2023 júniusában új eljárást kezdeményezett. 2023. december 20-án a varsói kerületi bíróság jogerősen kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a két vádlottat.

A két képviselő mandátumától való megfosztása azért rendkívül kényes ügy, mert amennyiben mégiscsak a PiS-nek lenne igaza, hogy ez a döntés törvénytelen, a parlament ülései és határozatai Mariusz Kaminski és Maciej Wasik távollétében érvénytelenek lennének – írja az infostart.hu.

(Kiemelt kép: több mint százezren tüntetnek jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság párt mellett Varsóban, 2024. január 11-én. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto/AFP)