A Berlinben prostituáltakat futtató magyar bűnbanda újabb tagját fogták el

A korábban Berlinben emberkereskedelemből élő magyar bűnbanda újabb tagját fogta el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) – közölte a police.hu csütörtökön.

2023. november 23., 09:51

Szerző:

A rendőrség honlapján felidézték, hogy a KR NNI már több mint egy éve folytat eljárást egy Németországban prostituáltakat futtató, magyar tagokból álló banda ellen, amely a bizonyítékok alapján 2017 óta űzte illegális tevékenységét. A Magyarországon toborzott, kiszolgáltatott helyzetű lányokat repülővel vagy kisbusszal szállították Németországba, ahol Berlin bizonyos, az elkövetői kör által ellenőrzött és "bevédett" utcákon kellett dolgozniuk, folyamatos megfigyelés mellett. Az utcaszakaszok használatáért a lányoknak naponta 150-250 közötti euró „leadót” kellett fizetniük, de esetenként a fennmaradt összeget is elvették tőlük. Amíg az elvárt limitet nem teljesítették, nem engedték be őket az utcáról. A sértetteket folyamatosan lelki terror alatt tartották és fizikailag is bántalmazták őket – részletezte a rendőrség.

Emlékeztettek arra is, hogy a német társhatóságokkal szoros együttműködésben a banda tagjai közül 2022. szeptember 21-én Berlinben fogták el az akkor 40 éves L. Zsoltot és a 45 éves C. Ildikót, kiadatási őrizetbe helyezték, majd a német hatóságok átadták őket a KR NNI nyomozóinak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A gyanúsítottak jelenleg is személyi szabadságot korlátozó intézkedés hatálya alatt állnak a 2022. szeptember 21-én Budapesten elfogott társukkal, B. Józseffel egyetemben. A banda negyedik tagját, P. Csabát 2023. január 31-én Írországban fogták el és július 5-én adták át a magyar hatóságoknak, azóta ő is letartóztatásban van.

Ezután a KR NNI Emberkereskedelem Elleni Osztály újabb elkövetőket azonosított. A 27 éves L. Kristóf a gyanú szerint 2020-ban vette rá az egyik sértettet a berlini prostitúcióra, az ebből származó keresetét elvette, amiből az utcahasználatért napi 250 eurót fizetett a bűnbanda vezetőjének, L. Zsoltnak, a fennmaradó részt pedig megtartotta; a sértettet több alkalommal bántalmazta. A férfit november 20-án reggel monori házában fogták el, majd gyanúsítottként hallgatták ki – tudatta honlapján a rendőrség.

Közölték: az ügyben már hét gyanúsított szerepel, közülük négyen jelenleg is letartóztatásban vannak, az azonosított és kihallgatott sértettek száma pedig meghaladja a huszonötöt. Az emberkereskedelem bűntett büntetési tétele 5 évtől 10, illetve 15 évig terjedő szabadságvesztés.

Van segítség! A NANE Segélyvonal bántalmazott nőknek. Amennyiben bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van a segítségre: 06 80 505 101 ingyenesen hívható mobilról is (Magyarországon belül) és külföldről hívható (nem ingyenes) vonal: +36 1 267 4900.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)